Het is van groot belang voor pluimveehouders om maatregelen te nemen op het gebied van Salmonella monitoring, beheersing en bestrijding. Dit om de voedselveiligheid, exportpositie en afzet-/verwerkingsmogelijkheden te waarborgen.
Voor Salmonella Enteritidis (S.E.), Salmonella Typhimurium (S.T.) en monofasische Salmonella Typhimurium (mS.T.) heeft de EU zelfs voor iedere lidstaat een doelstelling opgelegd: op jaarbasis mag maximaal 1% van de koppels vleeskuikens besmet zijn met S.E., S.T. en mS.T. Voor de informatie op onze website geldt dat als wordt gesproken over S.T. ook altijd mS.T. wordt bedoeld. Naast deze doelstelling voor S.E. en S.T. op de vleeskuikenbedrijven heeft de EU o.a. ook bepaald dat:
- Gehakt vlees en vleesbereidingen (bijv. gekruid) van pluimvee vrij dienen te zijn van alle soorten Salmonella;
- Separatorvlees vrij dient te zijn van alle soorten Salmonella;
- Vleesproducten (bijv. gegaard) van pluimvee vrij dienen te zijn van alle soorten Salmonella;
- Vers pluimveevlees vrij dient te zijn van S.E. en S.T.
Het is dus belangrijk om de Salmonella-aanpak niet enkel op S.E. en S.T. te richten, maar op alle typen Salmonella.
U kunt op deze pagina informatie vinden over de wettelijke én IKB verplichtingen rondom Salmonella.
LET OP: de officiële regelgeving op nationaal en Europees niveau blijft altijd leidend.
Hier vindt u informatie over: