Nieuws

EU-doelstelling legsector in 2023 overschreden

De EU stelt doelstellingen voor het maximaal percentage Salmonella besmette koppels in een lidstaat. Op onze website kunt u lezen naar welke serotypes gekeken wordt voor de verschillende schakels. Dankzij uw inzet en betrokkenheid bij de aanpak van Salmonella, lag het aantal Salmonellabesmettingen in de Nederlandse legsector al jaren onder de doelstelling van de EU.

Salmonellabesmettingen in de legsector, wat kunt u doen?

Sinds de zomer van 2023 is er sprake van een stijging in het aantal Salmonellabesmettingen (m.n. Salmonella Enteritidis; S.E.) op legpluimveebedrijven. Zoals in dit bericht te lezen is, heeft dit geleid tot het overschrijden van de EU doelstelling van 2%. Hoewel deze overschrijding geen directe gevolgen heeft voor de monitoring van Salmonella, is het belangrijk

Monstername Salmonella met veegdoekjes

De Nederlandse pluimveesector zet zich in voor veilig voedsel. Daarom neemt u als pluimveehouder monsters voor de verplichte monitoring op zoönotische Salmonella, of u laat deze nemen door bijvoorbeeld uw dierenarts.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Salmonella bij vleeskuikens

Het is van groot belang voor pluimveehouders om maatregelen te nemen op het gebied van Salmonella monitoring, beheersing en bestrijding. Dit om de voedselveiligheid, exportpositie en afzet-/verwerkingsmogelijkheden te waarborgen.

Voor Salmonella Enteritidis (S.E.), Salmonella Typhimurium (S.T.) en monofasische Salmonella Typhimurium (mS.T.) heeft de EU zelfs voor iedere lidstaat een doelstelling opgelegd: op jaarbasis mag maximaal 1% van de koppels vleeskuikens besmet zijn met S.E., S.T. en mS.T. Voor de informatie op onze website geldt dat als wordt gesproken over S.T. ook altijd mS.T. wordt bedoeld. Naast deze doelstelling voor S.E. en S.T. op de vleeskuikenbedrijven heeft de EU o.a. ook bepaald dat:

  • Gehakt vlees en vleesbereidingen (bijv. gekruid) van pluimvee vrij dienen te zijn van alle soorten Salmonella;
  • Separatorvlees vrij dient te zijn van alle soorten Salmonella;
  • Vleesproducten (bijv. gegaard) van pluimvee vrij dienen te zijn van alle soorten Salmonella;
  • Vers pluimveevlees vrij dient te zijn van S.E. en S.T.

Het is dus belangrijk om de Salmonella-aanpak niet enkel op S.E. en S.T. te richten, maar op alle typen Salmonella.

U kunt op deze pagina informatie vinden over de wettelijke én IKB verplichtingen rondom Salmonella.

LET OP: de officiële regelgeving op nationaal en Europees niveau blijft altijd leidend.

Hier vindt u informatie over:

Downloads

Stroomschema verplichtingen vleeskuikens