Het is van groot belang voor pluimveehouders om maatregelen te nemen op het gebied van Salmonella monitoring, beheersing en bestrijding. Dit om de voedselveiligheid, exportpositie en afzet-/verwerkingsmogelijkheden te waarborgen.
Voor opfok leghennen stelt de EU geen doelstelling op het gebied van Salmonella. Binnen Nederland plegen we hier wel inzet op. De focus ligt hier met name op Salmonella Enteritidis (S.E.) en Salmonella Typhimurium (S.T.).
Voor de informatie op onze website geldt dat als wordt gesproken over S. Typhimurium ook altijd monofasische S. Typhimurium wordt bedoeld.
U kunt op deze pagina informatie vinden over de wettelijke én IKB verplichtingen rondom Salmonella.
LET OP: De officiële regelgeving op nationaal en Europees niveau blijft altijd leidend.
Hier vindt u informatie over:
- Frequentie monsternames opfok legbedrijven
- Overzicht type monsternames opfok legbedrijven
- Extra eisen IKB Ei bij Salmonella monitoring opfok legbedrijven
Bekijk hieronder de Kakelsessie “Salmonella bemonstering – legsector” terug.