Door de uitvoering van het monitoringsprogramma krijgt de volledige legsector tijdig incidenten in beeld en kunnen er gerichte maatregelen genomen worden om de kans op een crisis te verkleinen / te voorkomen. Ook wordt hiermee een extra garantie afgegeven richting de afnemers en de consument.
Binnen het monitoringsprogramma zelfcontrole AVINED legsector wordt er in 2022 o.m. gemonitord op de volgende stofgroepen:
A6: verboden stoffen;
B1: antibacteriële stoffen;
B2a: wormmiddelen;
B2c: biociden;
Polaire pesticiden;
B2e: NSAID’s (pijnstillers);
B3c: scheikundige elementen (zware metalen);
Monstername en analyse
De Certificerende Instanties (CI’s) nemen in opdracht van AVINED monsters bij pakstations. Hier worden de eieren bemonsterd, afkomstig van de legeindbedrijven die deelnemen aan het monitoringsprogramma. Vervolgens worden deze monsters onderzocht door het gecontracteerde laboratorium. AVINED draagt zorg voor het tijdig informeren van deelnemers over de resultaten van de analyses. Dit gebeurt binnen 3 weken na de monstername.
Het monitoringsprogramma zelfcontrole AVINED legsector volgt de werkwijze van het bestaande programma MKS IKB Ei. Meer over de werkwijze van het monitoringsprogramma leest u in deze flyer.