Nieuws

EU-doelstelling legsector in 2023 overschreden

De EU stelt doelstellingen voor het maximaal percentage Salmonella besmette koppels in een lidstaat. Op onze website kunt u lezen naar welke serotypes gekeken wordt voor de verschillende schakels. Dankzij uw inzet en betrokkenheid bij de aanpak van Salmonella, lag het aantal Salmonellabesmettingen in de Nederlandse legsector al jaren onder de doelstelling van de EU.

Salmonellabesmettingen in de legsector, wat kunt u doen?

Sinds de zomer van 2023 is er sprake van een stijging in het aantal Salmonellabesmettingen (m.n. Salmonella Enteritidis; S.E.) op legpluimveebedrijven. Zoals in dit bericht te lezen is, heeft dit geleid tot het overschrijden van de EU doelstelling van 2%. Hoewel deze overschrijding geen directe gevolgen heeft voor de monitoring van Salmonella, is het belangrijk

Monstername Salmonella met veegdoekjes

De Nederlandse pluimveesector zet zich in voor veilig voedsel. Daarom neemt u als pluimveehouder monsters voor de verplichte monitoring op zoönotische Salmonella, of u laat deze nemen door bijvoorbeeld uw dierenarts.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Monitoringsprogramma zelfcontrole AVINED legsector

AVINED stelt met ingang van begin 2022 het monitoringsprogramma zelfcontrole AVINED legsector beschikbaar voor niet-IKB Ei erkende primaire bedrijven. Het monitoringsprogramma zelfcontrole AVINED legsector is een initiatief van AVINED. Deelname aan dit programma is één van de mogelijkheden om invulling te geven aan de wettelijke verplichting tot uitvoering van zelfcontrole. Naast deelname aan dit programma, kunt u deelnemen aan IKB Ei of u kunt zelf een vorm van monitoring uitvoeren.

Het doel van het programma is dat door risico gebaseerde steekproeven gekeken wordt of residuen van kritische stoffen aanwezig zijn in bijvoorbeeld eieren. Kritische stoffen zijn verboden stoffen en stoffen boven MRL (Maximum Residu Level). Via dit programma monitort de sector zelf op de aanwezigheid van kritische stoffen en geven deelnemers invulling aan de wettelijk verplichting tot zelfcontrole.