In geval van een HPAI-uitbraak doen we gezamenlijk onze uiterste best om de kans op verspreiding en de nadelige gevolgen hiervan zo klein mogelijk te houden. Onderstaand vindt u maatregelen die u kunt nemen om eventuele gevolgen te beperken, of die momenteel worden onderzocht binnen de roadmap vogelgriep.
Het tijdig melden van o.a. ziekteverschijnselen, verhoogde sterfte of afwijkingen in de voer- of drinkwateropname draagt bij aan een vroege detectie van een mogelijke besmetting. Als pluimveehouder bent u bekend met de verschillende meldinstrumenten in Nederland:
- Signalen die wijzen op vogelgriep? Of verhoofde sterfte? Melden via wettelijke meldplicht
- Dode vogel gevonden? Geef het door
- Voer- of drinkwateropname of eiproductie onder de wettelijk vastgelegde grenswaarden? Neem contact op met uw dierenarts
De wettelijke meldcriteria zijn inmiddels bijgevoegd aan de legkalenders / stalkaarten. Zo heeft u de meldcriteria altijd bij de hand. Daarnaast hebben dierenartsen de mogelijkheid voor zogenaamde uitsluitingsdiagnostiek (Early Warning swabs). Dit zijn gevallen die niet heel veel lijken op vogelgriep, maar waarbij dit ook niet kan worden uitgesloten. Deze monsters worden door het WBVR getest op aanwezigheid van het vogelgriep virus.
In uitvoering
In 2020 is een onderzoek gestart naar effectieve criteria voor het melden van verdachte klinische situaties op eendenbedrijven. Ook wordt vroegdetectie van vogelgriepuitbraken bij slachteendenbedrijven geoptimaliseerd. Er zijn namelijk aanwijzingen dat sommige HPAI virussen minder klinische symptomen geven bij eenden. Hierdoor kan een besmetting pas later opgemerkt.