Nieuws

Intrekkingsdatum beperkingsgebied Putten

Met ingang van 20 december 2024 wordt het beperkingsgebied rond Putten ingetrokken.

Vogelgriep vastgesteld bij vleeskuikenbedrijf in Blija (8 december 2024)

Het ministerie van LVVN meldt dat in Blija (gemeente Noardeast-Fryslân, provincie Friesland) vogelgriep is vastgesteld op een vleeskuikenbedrijf. 

Tarieven Diergezondheidsfonds 2025 (26-11-24)

De tarieven voor het Diergezondheidsfonds (DGF) voor 2025 zijn kortgeleden gepubliceerd. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft onlangs naar alle pluimveehouders een brief over de DGF-tarieven gestuurd. Via deze nieuwsbrief wil AVINED u wat toelichting geven. Het DGF wordt door de overheid beheerd, maar is gebaseerd op een convenant tussen het ministerie van Landbouw,

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Pluimveeziekten

Gezonde dieren staan aan de basis van een vitale pluimveeveehouderij. Helaas wordt de pluimveesector wel eens getroffen door een uitbraak van een dierziekte. Op deze pagina vindt u meer informatie over een aantal dierziekten die voorkomen bij pluimvee.

Vogelgriep (AI) komt wereldwijd veel voor. Virussen worden vooral verspreid via vogeltrek vanuit Azië, via broedplaatsen in Rusland, naar Noordwest Europa. Daardoor blijft een continue stroom aan (nieuwe) virussen en typen aanhouden. De gevolgen van een uitbraak zijn groot. Lees hier meer over vogelgriep.

Newcastle disease (NCD), ook wel pseudovogelpest genoemd, is een zeer besmettelijke ziekte bij vogels. De ziekteverschijnselen kunnen variëren van een hoge sterfte, aandoeningen van het digestie- en respiratie-apparaat en het centrale zenuwstelsel tot een symptoomloze infectie. Kippen en kalkoen zijn zeer gevoelig voor NCD. Eenden en ganzen daarentegen kunnen het virus wel dragen en uitscheiden, maar worden niet altijd ziek. Lees op de website van GD meer over NCD

ILT is een virusziekte die voorkomt bij kippen, fazanten en pauzen. Kalkoenen, eenden en ganzen zijn niet vatbaar voor de aandoening, maar kunnen het virus wel verspreiden. Het virus leidt tot milde tot ernstige ademhalingsproblemen, productiedaling en sterfte. Jaarlijks of een aantal keer per jaar wordt ILT in Nederland vastgesteld. Ook voor deze virusziekte is een goede bedrijfshygiëne om insleep te voorkomen dus van uiterst belang. Meer informatie over ILT (website van GD)

Infectieuze Coryza (‘Acute snot’) is meestal een acute, vervolgens chronische, sterk infectieuze aandoening bij kippen. De ziekte wordt gekarakteriseerd door een ontsteking van de voorste luchtwegen. Coryza komt voornamelijk voor in de herfst en de winter, bij productieve leghennen, vermeerderingsdieren en vleeskuikens. Vooral oudere dieren zijn gevoelig, bij jongere dieren zijn de klinische verschijnselen milder en is de ziekteduur korter. Voor deze infectie is een goede bedrijfshygiëne om insleep te voorkomen van groot belang. Meer informatie over Coryza (website van GD)

 

Meer informatie

Een goede bedrijfshygiëne is van groot belang om insleep van deze pluimveeziekten te voorkomen. Hier vindt u praktische tips voor een goede bedrijfshygiëne. Op de website van GD leest u meer over dierziekten, zoals Salmonella, Mycoplasma en de Ziekte van Marek. Of lees meer over de veterinaire praktijkonderzoeken op het gebied van veelvoorkomende pluimveeziekten.