Vanuit nationale en EU regelgeving is er voor pluimveehouders een monitoringsverplichting op verschillende dierziekten. Op deze manier wordt de gezondheid van pluimvee nauwkeurig gemonitord. In het bestandenblok op deze webpagina vindt u de monitoringsschema’s voor de eier- en vleessector. In dit schema vindt u per sector en per ziekte:
- Moment van monstername
- Type monster
- Aantal monsters
- Monsternemer
- Type onderzoek
In Nederland leven we samen met veel mensen en dieren op een klein oppervlak. Daarom is het belangrijk om een systeem te hebben dat nauwkeurig is en altijd de gezondheid van dieren in Nederland in de gaten houdt. De pluimveesector en de overheid hebben samen met Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) de diergezondheidsmonitoring opgezet. Deze monitor heeft tot doel belangrijke en opvallende zaken van diergezondheidsproblemen zo vroeg mogelijk te signaleren.
Proces monstername AI en NCD
U bent als pluimveehouder verplicht om deel te nemen aan het monstername programma van Vogelgriep (AI) en Newcastle Disease (NCD). Om voor u overzichtelijk te maken welke stappen er in het proces zijn hebben wij een infographic gemaakt die het proces in stappen weergeeft. U kunt de infographic onderaan deze pagina downloaden.
Meer informatie
Per kwartaal wordt door GD een nieuwsbrief met actualiteiten vanuit de diergezondheidsmonitoring, genaamd Veekijkernieuws, uitgegeven. U kunt de Veekijkernieuws op de website van de GD vinden, en u daar ook abonneren. Op dezelfde webpagina kunt u ook de halfjaar en jaarrapportages van de Monitoring Diergezondheid vinden. De GD voert haar monitoringsrol uit met financiering van het pluimveebedrijfsleven, dit wordt gefinancierd via het diergezondheidsfonds (DGF) en door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Meer informatie over ‘Monitoring Diergezondheid Pluimvee’ vindt u hier.