Nieuws

Intrekkingsdatum beperkingsgebied Putten

Met ingang van 20 december 2024 wordt het beperkingsgebied rond Putten ingetrokken.

Vogelgriep vastgesteld bij vleeskuikenbedrijf in Blija (8 december 2024)

Het ministerie van LVVN meldt dat in Blija (gemeente Noardeast-Fryslân, provincie Friesland) vogelgriep is vastgesteld op een vleeskuikenbedrijf. 

Tarieven Diergezondheidsfonds 2025 (26-11-24)

De tarieven voor het Diergezondheidsfonds (DGF) voor 2025 zijn kortgeleden gepubliceerd. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft onlangs naar alle pluimveehouders een brief over de DGF-tarieven gestuurd. Via deze nieuwsbrief wil AVINED u wat toelichting geven. Het DGF wordt door de overheid beheerd, maar is gebaseerd op een convenant tussen het ministerie van Landbouw,

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Diergezondheidsfonds

In Nederland bestaat een goede en intensieve monitoring op dierziekten. Hierdoor kunnen (pluimvee)ziekten tijdig worden opgespoord, zodat snel ingegrepen kan worden. Als er toch een uitbraak is van een besmettelijke en bestrijdingsplichtige dierziekte, zoals voor pluimvee Aviaire Influenza of Newcastle Disease, dan moet de ziekte snel worden bestreden. Dit brengt kosten met zich mee.

Monitorings- en bestrijdingskosten via DGF

De kosten van de monitoring én de bestrijding, inclusief vergoedingen voor geruimde dieren, worden betaald uit het Diergezondheidsfonds (DGF). (Pluim)veehouders, het ministerie van LNV en de Europese Unie dragen bij aan het DGF. Elk jaar bepaalt AVINED de verdeling van de kosten voor monitoring en bestrijding. De verdeling loopt volgens een door de overheid vastgestelde begroting.

Heeft u pluimvee of produceert u broedeieren? Dan krijgt u een heffing opgelegd. De Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) verstuurt de facturen voor de heffingen van het DGF.

Afspraken elke vijf jaar herzien

De pluimveesector maakt samen met de andere veehouderijsectoren elke 5 jaar afspraken over het Diergezondheidsfonds. Een van de afspraken is dat er een maximaal bedrag is dat de pluimveesector betaalt voor bestrijding van dierziekten in 5 jaar. Meerkosten zijn dan voor de overheid. De afspraken voor de periode 2020 – 2024 kunt u hier lezen.

Meer informatie

Meer informatie over onder andere de hoogte van de DGF heffing vindt u hier.