Nieuws

Herhaling: enquête over tenenpikkerij bij leghennen

Tenenpikkerij bij leghennen kan een groot probleem zijn op het pluimveebedrijf. Wat is de oorzaak, hoe kom je er vanaf en nog belangrijker: hoe voorkom je dit? Over dit probleem is nog maar weinig onderzoek gedaan. Vandaar dat team “Happy Feet” van Wageningen Livestock Research, in samenwerking met Pluriton, Lohmann, Cargill, ABZ Diervoeding, Vencomatic, AVINED

Oproep: doe mee aan het “Happy Feet” onderzoek naar tenenpikken bij leghennen

Wageningen Livestock Research (WLR) voert in samenwerking met Agromix Broederij en Opfokintegratie, Lohmann Breeders, Cargill Animal Nutrition, ABZ Diervoeding, Vencomatic en AVINED een onderzoek uit naar tenenpikkerij bij leghennen in Nederland.

Kunnen insecten veilig groeien op vleeskuikenmest?

Dat is een vraag die centraal staat in de PPS Safe Insects. In dit project wordt onderzocht of het haalbaar is om insecten te kweken op reststromen.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Insectenteelt op wettelijk niet-toegestane reststromen

Doel: Kennis ontwikkelen over de toepassing en risico’s van gebruik van op reststromen gekweekte insecten in de voedselketen.
Thema: Voedselveiligheid en volksgezondheid
Looptijd: 2021-2024
Bijdrage sectoren:
Financiering OB totaal(€):
Projectpartners: Venik, Nijsen/Granico, NEVEDI, Wadudu Insectencentrum, Meatco, Darling Ingredients, Stichting AMS, The Insectory, Ingredient Odyssey, Dorset Group, WFSR, WFBR, WBVR, WLR, HAS Hogeschool en AVINED
Meer informatie: Projectpagina WUR

 

Insecten kunnen een nieuwe eiwitbron voor diervoeder vormen die makkelijk groeit op reststromen die voor mens en dier ongeschikt zijn. Het veilig inzetten van wettelijk niet toegestane reststromen (bijv. voedselresten, slachtbijproducten en mest) voor de kweek van insecten draagt bij aan de kringlooplandbouw en zal een reductie van CO2 en stikstof uitstoot tot gevolg hebben. Om wettelijke toepassing van deze circulaire oplossing mogelijk te maken, is het essentieel om de voeder- en voedselveiligheid te onderzoeken en te garanderen.

Het doel van het project is om tot een wetenschappelijk onderbouwde procedure te komen die wettelijke toelating van reststromen voor insectenkweek t.b.v. voeding en diervoeder mogelijk maakt.

AVINED draagt bij in dit project als kennispartner. In het project wordt pluimveemest als mogelijke voedingsbron onderzocht.

Aanpak

Het onderzoek wordt opgepakt via 6 werkpakketten:

WP1.  Het opbouwen van een uitgebreide kennisbasis rond insectenkweek, reststromen, voedsel- en voederveiligheid en technische haalbaarheid.
WP2.  Het onderzoeken van een drietal categorieën wettelijk niet-toegestane reststromen (voedselresten, slachtbijproducten en dierlijke mest) en het beoordelen van deze reststromen op
mogelijke veiligheidsissues en theoretische geschiktheid als substraat voor de kweek van 3 insectensoorten (huisvlieg, zwarte soldaatvlieg en meelworm).
WP3.  Het uitvoeren van kweekexperimenten voor verschillende insect-substraat combinaties.
WP4.  Het onderzoeken van de veterinaire veiligheid, antimicrobiële resistentie en arbeidshygiëne bij het gebruik van wettelijk niet-toegestane reststromen voor insectenkweek.
WP5.  Het evalueren van de projectresultaten en het uitvoeren van risico analyses op chemische en microbiologische gevaren en veterinaire veiligheid.
WP6.  Het communiceren van de resultaten en de opgedane kennis.

Status

Dit project is in 2021 gestart. Tot nu toe zijn de volgende resultaten behaald voor de verschillende werkpakketten:

WP1.  Literatuurstudie gepubliceerd rondom insectenkweek, reststromen, voedsel- en voederveiligheid en technische haalbaarheid (https://edepot.wur.nl/571273).
WP2. De verschillende reststromen zijn verzameld en geanalyseerd op de aanwezigheid van zware metalen, diergeneesmiddelen, pesticiden, dioxines en PCB’s, fysische gevaren, ziekteverwekkers en virussen.
WP3.  Na uitvoering van substraatoptimalisatie voor de verschillende reststromen zijn de eerste pilot-experimenten op kleine schaal uitgevoerd door meelwormen en larven van de zwarte soldaatvlieg op de reststromen te kweken. Deze experimenten zijn later op grotere schaal herhaald. In dit artikel zijn enkele eerste resultaten gedeeld.