Nieuws

Herhaling: enquête over tenenpikkerij bij leghennen

Tenenpikkerij bij leghennen kan een groot probleem zijn op het pluimveebedrijf. Wat is de oorzaak, hoe kom je er vanaf en nog belangrijker: hoe voorkom je dit? Over dit probleem is nog maar weinig onderzoek gedaan. Vandaar dat team “Happy Feet” van Wageningen Livestock Research, in samenwerking met Pluriton, Lohmann, Cargill, ABZ Diervoeding, Vencomatic, AVINED

Oproep: doe mee aan het “Happy Feet” onderzoek naar tenenpikken bij leghennen

Wageningen Livestock Research (WLR) voert in samenwerking met Agromix Broederij en Opfokintegratie, Lohmann Breeders, Cargill Animal Nutrition, ABZ Diervoeding, Vencomatic en AVINED een onderzoek uit naar tenenpikkerij bij leghennen in Nederland.

Kunnen insecten veilig groeien op vleeskuikenmest?

Dat is een vraag die centraal staat in de PPS Safe Insects. In dit project wordt onderzocht of het haalbaar is om insecten te kweken op reststromen.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Insecten in kalkoenenvoer

Doel: Maatregelen ontwikkelen voor tegengaan pikgedrag.
Thema: Preventieve diergezondheid incl. welzijn
Looptijd 2016-2018
Bijdrage sectoren: Kalkoensector
Financiering OB totaal (€): 15.000 (2018)
Projectpartners:
Meer informatie: Projectrapport

 

Beschadigend pikgedrag is een serieus probleem bij kippen en bij kalkoenen. De maatregelen die bij kippen helpen om beschadigend pikgedrag te verminderen of tegen te gaan, lijken bij kalkoenen weinig effect te hebben. Het project geeft de kalkoenhouder maatregelen om beschadigend pikgedrag en bijkomende uitval tegen te gaan.

Aanpak

Diverse onderzoeken toonden aan dat de uitval bij niet-snavelbehandelde kalkoenen doorgaans tweemaal zo hoog is als bij de snavelbehandelde dieren, ondanks verschillende maatregelen tegen pikkerij (behandeld: 5-8%; onbehandeld: 10-16%). Een belangrijke vraag is dus: hoe zou de vroege opfok eruit moeten zien om de dieren weer hun natuurlijke (scharrel-)gedrag te kunnen laten ontwikkelen en blijvend hun gedrag op de bodem te kunnen richten?

Dit project heeft tot doel het scharrelgedrag van jonge kalkoenkuikens (0 tot 5 weken) te stimuleren en zo beschadigend pikgedrag tegen te gaan. Mogelijk gaat ook het verstrekken van een voeding met dierlijke eiwitten, beschadigend pikgedrag bij onbehandelde kalkoenen tegen.

De kalkoenen worden wekelijks gewogen en  beoordeeld op bevedering en huidschade. Het gedrag wordt geobserveerd door middel van video opnames. De resultaten van het onderzoek zullen in een rapport worden verwoord. Ook zal een samenvatting hiervan als artikel voor de Pluimveehouder gemaakt worden.

Status

Dit project is inmiddels afgerond. Het projectrapport is hier te vinden. De eindconclusie van het rapport is dat het voeren van insectenlarven een klein voordeel opleverde in voerconversie, groei en kwaliteit van bevedering,  maar losten het probleem van beschadigend pikgedrag niet op.