Nieuws

Herhaling: enquête over tenenpikkerij bij leghennen

Tenenpikkerij bij leghennen kan een groot probleem zijn op het pluimveebedrijf. Wat is de oorzaak, hoe kom je er vanaf en nog belangrijker: hoe voorkom je dit? Over dit probleem is nog maar weinig onderzoek gedaan. Vandaar dat team “Happy Feet” van Wageningen Livestock Research, in samenwerking met Pluriton, Lohmann, Cargill, ABZ Diervoeding, Vencomatic, AVINED

Oproep: doe mee aan het “Happy Feet” onderzoek naar tenenpikken bij leghennen

Wageningen Livestock Research (WLR) voert in samenwerking met Agromix Broederij en Opfokintegratie, Lohmann Breeders, Cargill Animal Nutrition, ABZ Diervoeding, Vencomatic en AVINED een onderzoek uit naar tenenpikkerij bij leghennen in Nederland.

Kunnen insecten veilig groeien op vleeskuikenmest?

Dat is een vraag die centraal staat in de PPS Safe Insects. In dit project wordt onderzocht of het haalbaar is om insecten te kweken op reststromen.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Circulair ketenontwerp voor Eco-feed (RENEW)

Doel: Ontwikkelen van een circulair integraal voedselsysteem.
Thema: Klimaat en circulariteit
Looptijd: 2021-2024
Bijdrage sectoren:
Financiering OB totaal(€):
Projectpartners: NEVEDI, Samen Tegen Voedselverspilling, Nijsen/Granico, Kipster, Ten Have Mellema, Vermaat, Natuur & Milieu, De Dierenbescherming, Wageningen Research en AVINED
Meer informatie: Projectpagina WUR

 

Het project heeft als doel het ontwikkelen van een integraal voedselsysteem ontwerp voor het toepassen van rest- en zijstromen vanuit retail en out-of-home sector/organisaties als diervoeder (Eco-feed) voor onder andere pluimvee. AVINED is onderdeel van dit project als kennispartner.

Via het project wordt inzicht gekregen in de volgende zaken:

  • Onder welke voorwaarden is een positieve business case mogelijk (zowel vanuit economisch, milieu/klimaat en dierenwelzijn opzicht)?
  • Welke voorwaarden zijn nodig voor acceptatie door consument en ketenpartijen?
  • Het optimaliseren van scenario’s voor voorbeeld ketenconcepten die bijdragen aan het tot stand komen van een circulair voedselsysteem.

Aanpak

Deze hoofdzaken worden onderzocht door middel van drie werkplannen:

  1. Het doorrekenen van de economische randvoorwaarden, praktische haalbaarheid en klimaat- en milieudruk van Eco-feed.
  2. Het bepalen van acceptatie van Eco-feed door ketenpartijen en consumenten door het inventariseren, informeren en consulteren van stakeholders en het gezamenlijk creëren van mogelijke Eco-feed producten.
  3. Het vertalen van de resultaten uit werkplan 1 en 2 naar praktische vereisten die noodzakelijk zijn voor implementatie en opschaling.

Status

Dit project is in 2021 gestart. Er zijn nog geen resultaten te melden.

Start multidisciplinair onderzoek naar benutting van voedselverspilling voor duurzaam veevoer