Nieuws

Jaarplannen en deelnemersbijdrage IKB PSB 2025

De deelnemersbijdrage in 2025 blijft gelijk Dit heeft het AVINED-bestuur op 29 november 2024 besloten. Met de huidige begroting en hoogte van de deelnemersbijdrage kunnen we invulling geven aan de plannen in het jaarplan 2025. De deelnemersbijdrage 2025 bedraagt  €750,- (excl. BTW) per certificaat. Een stijging van de bijdrage in verband met de gestegen kosten

IKB Kip - Jaarplan en deelnemersbijdrage 2025

Het jaarplan IKB Kip 2025 is goedgekeurd door het Centraal College van Deskundigen IKB Kip (CCvD) en vastgesteld door het AVINED-bestuur. Het doel van IKB Kip is het versterken van de license to produce van de deelnemende bedrijven. Daarbij draait het om het vertrouwen van marktpartijen en de maatschappij in IKB Kip en in de deelnemers. In 2025 richten we ons, samen met het CCvD op de volgende punten.

Format keurmerk IKB PSB beschikbaar

Om u te helpen bij het laten zien van het nieuwe keurmerk dat voldoet aan de vereisten in het keurmerkreglement, stellen wij formats beschikbaar waar u gebruik van kunt maken.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Waar moet de douche staan?

De hygiënesluis (bestaande uit o.a. de douche) kan het best gebouwd worden op de plek waar het voorkomen van insleep en versleep van dierziektes en besmettingen het doelmatigst is, bijvoorbeeld bij de entree van het bedrijfsterrein. Hierbij enkele tips voor de locatie van de hygiënesluis:

  • maak een plattegrond van het bedrijf met indien mogelijk een schone en vuile weg. Zet daarin de looplijnen van bezoekers, werknemer, pluimveehouder en transporteurs;
  • gebruik kleuren op de kaart van verschillende hygiënezones. De douche bevindt zich in de ideale situatie tussen de vuile weg (rood) en het overgangsgebied (oranje);
  • denk hier bijv. ook samen met mensen die uw bedrijf goed kennen over na, bijv. uw dierenarts of voorlichters.

Om duidelijk te maken welke delen van het bedrijfsterrein als vuil en schoon worden gezien, maken we gebruik van gekleurde zones: de rode zone, oranje zone en groene zone:

  • in de rode zone (vuile bedrijfsgedeelte) bevindt zich bijvoorbeeld het parkeerterrein en het perceel tot aan de ingang van de hygiënesluis
  • in de oranje zone (overgangsweg) bevindt zich de hygiënesluis, waar gedoucht en omgekleed wordt. Dit gedeelte van het bedrijfsterrein loopt tot de ingang van de dierruimtes. In de oranje zone vindt de overgang plaats van de rode zone naar de groene zone en omgekeerd.
  • in de groene zone (schone bedrijfsgedeelte) bevinden zich de dierruimtes. Deze ruimte is afgesloten van de rode zone en is ook alleen te bereiken via de hygiënesluis in de oranje zone.

Wij hebben twee voorbeelden van bedrijfsplattegronden met de gekleurde zones voor u gemaakt.

In situatie 1 is de hygiënesluis gebouwd aan de rand van het bedrijfsterrein. Om de stallen te bereiken moet men over het bedrijfsterrein lopen. Belangrijk is om in de voorruimtes van de stallen te wisselen van bedrijfseigenkleding en schoeisel naar stal-eigenschoeisel en stal-eigenkleding.

 

In situatie 2 is de hygiënesluis met doorloop-douche gebouwd aan één van de stallen. Wanneer de andere stal bezocht wordt, kan in de ideale situatie gebruik gemaakt worden van een doorloop die tussen beide (of meerdere) stallen gebouwd is. Indien er geen gebruik gemaakt kan worden van een doorloop, zal men over het bedrijfsterrein moeten lopen om de andere stal(len) te bezoeken. Ook hier is het belangrijk dat in de voorruimtes stal-eigenschoeisel en stal-eigenkleding aangetrokken wordt.

 

In het hygiëneprotocol van IKB Kip en de visuele weergave hiervan staan beschreven hoe een bezoeker te werk moet gaan alvorens het bedrijfsterrein te betreden.