Nieuws

IKB Kip - Jaarplan en deelnemersbijdrage 2025

Het jaarplan IKB Kip 2025 is goedgekeurd door het Centraal College van Deskundigen IKB Kip (CCvD) en vastgesteld door het AVINED-bestuur. Het doel van IKB Kip is het versterken van de license to produce van de deelnemende bedrijven. Daarbij draait het om het vertrouwen van marktpartijen en de maatschappij in IKB Kip en in de deelnemers. In 2025 richten we ons, samen met het CCvD op de volgende punten.

Format keurmerk IKB PSB beschikbaar

Om u te helpen bij het laten zien van het nieuwe keurmerk dat voldoet aan de vereisten in het keurmerkreglement, stellen wij formats beschikbaar waar u gebruik van kunt maken.

Wijzigingen certificatieschema IKB PSB per 1 september a.s.

In overleg met de Adviescommissie IKB PSB is een aantal wijzigingen in het certificatieschema IKB PSB voorbereid. Per 1 september 2024 worden een aantal wijzigingen doorgevoerd in IKB PSB.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Hygiëne

Hygiëne is van groot belang voor een goede gezondheid van mens en dier. Goede hygiëne kan namelijk het risico op verspreiding van ziektekiemen verkleinen en daarmee veel schade en hoge kosten besparen. Denk bijvoorbeeld aan uitbraken van vogelgriep (AI) of een besmetting met Salmonella, ILT en Coryza. Kortom, goede bescherming van het bedrijf is van groot belang.

Doucheverplichting

Een belangrijke stap in het geheel aan hygiënemaatregelen binnen IKB Kip is de verplichting van een of meerdere douche(s) als onderdeel van de hygiënesluis. Eén van de grootste risico’s op insleep en versleep van ziektekiemen is namelijk de mens, via mens-dier contact. Het installeren en laten gebruiken van de douches geldt voor alle IKB Kip erkende pluimveebedrijven.

Bezoekersregister & Hygiëneprotocol

Om te monitoren wie het bedrijf bezoekt, is het van belang dat een bezoeker zich intekent op het bezoekersregister. Een bezoeker is iemand die het bedrijfsterrein binnengaat anders dan de pluimveehouder en zijn / haar personeel. Een tweede belangrijk document rondom bedrijfshygiëne is het hygiëneprotocol. Dat beschrijft o.a. hoe een bezoeker moet handelen bij het betreden van het bedrijfsterrein. Beide documenten zijn als voorbeeld te vinden tussen de ‘Handige tools voor deelnemers‘. De voorschriften van IKB Kip (bijlage 1.2 Voorschriften voor pluimveebedrijven) beschrijven de (verplichte) onderdelen van het bezoekersregister en het hygiëneprotocol.

Downloads

Doucheprotocol
Handleiding hygiënescan