Nieuws

Vogelgriep op Duits pluimveebedrijf - beperkingsgebied in Nederland (02-07-24)

Op een legpluimveebedrijf In Bad Bentheim net over de grens in Duitsland is vogelgriep vastgesteld.  Duitsland heeft een beperkingszone ingesteld dat deels in Nederland valt.

EU-doelstelling legsector in 2023 overschreden

De EU stelt doelstellingen voor het maximaal percentage Salmonella besmette koppels in een lidstaat. Op onze website kunt u lezen naar welke serotypes gekeken wordt voor de verschillende schakels. Dankzij uw inzet en betrokkenheid bij de aanpak van Salmonella, lag het aantal Salmonellabesmettingen in de Nederlandse legsector al jaren onder de doelstelling van de EU.

Salmonellabesmettingen in de legsector, wat kunt u doen?

Sinds de zomer van 2023 is er sprake van een stijging in het aantal Salmonellabesmettingen (m.n. Salmonella Enteritidis; S.E.) op legpluimveebedrijven. Zoals in dit bericht te lezen is, heeft dit geleid tot het overschrijden van de EU doelstelling van 2%. Hoewel deze overschrijding geen directe gevolgen heeft voor de monitoring van Salmonella, is het belangrijk

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Wijzigingen QS per 1 januari 2021

17 december 2020

Met ingang van 1 januari 2021 wijzigen de QS voorschriften, het gaat hierbij om minimale wijzigingen. Een overzicht van de wijzigingen per 1 januari 2021, vindt u in de nieuwsbrief van Kiwa VERIN. Deze wijzigingen zijn opgenomen aan het einde van de volgende documenten:

Hieronder worden nog een aantal voorschriften toegelicht:

  • Voorschrift 2.1: Alle documenten moeten minimaal 3 jaar bewaard worden
  • Voorschrift 2.1.1: In de plattegrond van het bedrijf worden alle onderdelen duidelijk aangegeven en benoemd: geef bijvoorbeeld aan waar de stallen zich bevinden en de karkasopslag.
  • Voorschrift 3.2.7: ⅓ van het staloppervlakte moet worden ingestrooid
  • Voorschrift 3.3.1: Diervoeder moet worden gecheckt op kwaliteit (bijv. schimmel en verpakkingsmateriaal). Als er kwaliteitsgebreken worden gevonden, mag het niet gevoerd worden.
  • Voorschrift 3.5.3: Het is verboden om antibiotica te gebruiken als prestatieverbeteraar of om ziekte te voorkomen (profylaxe).