Nieuws

Vogelgriep vastgesteld in grensgebied België (18 februari 2025)

Het ministerie van LVVN meldt dat in Sint-Gillis-Waas, Oost-Vlaanderen, net over de grens in België, vogelgriep is vastgesteld op een leghennenbedrijf. België heeft een beperkingszone ingesteld, waarvan het bewakingsdeel deels op Nederlands grondgebied ligt.

Vogelgriep vastgesteld op leghennenbedrijf Idsegahuizum (18 februari 2025)

Het ministerie van LVVN meldt dat in Idsegahuizum (gemeente Súdwest-Fryslân, provincie Friesland) vogelgriep is vastgesteld op een legbedrijf.

Afvoermogelijkheden gebied Idsegahuizum en risicobeoordeling vogelgriep (3 februari 2025)

Belangrijke informatie omtrent vogelgriep: Afvoermogelijkheden beperkingsgebied Isdegahuizum, beoordeling risico vogelgriep voor pluimveebedrijven en voor de mens, intensiveringsplan preventie vogelgriep LVVN.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Vogelgriep vastgesteld op leghennenbedrijf Idsegahuizum (18 februari 2025)

18 februari 2025

Het ministerie van LVVN meldt dat in Idsegahuizum (gemeente Súdwest-Fryslân, provincie Friesland) vogelgriep is vastgesteld op een legbedrijf. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 37.000 dieren op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

In de 1-kilometerzone ligt geen ander pluimveebedrijf. Binnen de 3-kilometerzone ligt 1 ander pluimveebedrijf dat door de NVWA wordt gescreend. In de 10-kilometerzone liggen 10 andere bedrijven met pluimvee. In de totale zone gaat het om 11 bedrijven. Het beperkingsgebied overlapt grotendeels het op 30 januari 2025 ingestelde beperkingsgebied in Idsegahuizum.

Vervoersverbod

In de hele 10-kilometerzone geldt per direct een vervoersverbod. Dit betekent dat er vanaf locaties met vogels in deze zone geen pluimvee en broed- en consumptie-eieren vervoerd mogen worden. Ook geldt een verbod voor de afvoer van mest van vogels en gebruikt strooisel, voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met vogels. Deze maatregelen zijn nodig om verspreiding naar andere delen van het land te voorkomen.

Traceringsonderzoek

De NVWA voert traceringsonderzoek uit naar riskante contacten. Hiermee wordt onderzocht of er producten of pluimvee, van en naar deze locatie, zijn vervoerd in de periode voorafgaand aan de melding. Indien nodig volgen aanvullende maatregelen, zoals extra bemonstering of het blokkeren van een riskant contactbedrijf. Deze maatregelen worden via een update in dit persbericht en via de online kanalen van het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) gemeld.