Nieuws

Aanpassing benchmarkwaarden antibioticumgebruik reguliere vleeskuikens

Per 1 januari 2025 wijzigen de benchmarkwaarden voor het antibioticumgebruik voor reguliere vleeskuikens.

IKB Kip - Jahresplan und Teilnahmegebühren 2025

Der IKB Kip-Jahresplan 2025 wurde von den Sektorexperten des Centraal College van Deskundigen IKB Kip (CCvD, „Zentrales Sachverständigenkollegium IKB Kip“) genehmigt und vom AVINED-Vorstand verabschiedet. Ziel von IKB Kip ist die Stärkung der „License to Produce“ der teilnehmenden Betriebe. Ein wichtiger Aspekt dabei ist das Vertrauen der Marktteilnehmer und der Gesellschaft in IKB Kip sowie

IKB Kip - annual plan and contribution 2025

The annual plan IKB Kip 2025 has been approved by the Central board of Experts (Central College van Deskundigen IKB Kip- CCvD) and adopted by the AVINED board. The aim of IKB Kip is to strengthen the license to produce to participants in the poultry meat chain. This involves building and maintaining the trust of

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Vogelgriep vastgesteld bij pluimveebedrijf in Bentelo (4 januari 2022)

4 januari 2022

In Bentelo (gemeente Hof van Twente, provincie Overijssel) is bij legkippen op een pluimveebedrijf vogelgriep (H5) vastgesteld, meldt het ministerie van LNV. Uit de verschijnselen bij de legkippen is niet op te maken of het om een hoog of laag pathogene vorm gaat, dat wordt op dit moment onderzocht. De uitslag volgt morgen. Uit voorzorg wordt in afwachting van de uitslag een vervoersverbod ingesteld in de 10 kilometer zone rondom dit bedrijf.

Symptomen

Uit de symptomen van de dieren op het besmette bedrijf kan niet opgemaakt worden of het om laag pathogene of hoog pathogene vogelgriep gaat. Laag pathogene vogelgriep heeft een milder ziekteverloop bij pluimvee, en is bovendien minder besmettelijk. Hoog pathogene vogelgriep leidt bij vogels tot ernstige ziekte en sterfte. Aan de hand van de uitslag die morgen volgt worden passende maatregelen genomen.

Maatregelen

Uit voorzorg wordt in afwachting van het onderzoek een aantal maatregelen genomen. In een zone van 1 kilometer rondom het besmette bedrijf liggen 4 andere pluimveebedrijven. Een van deze bedrijven staat leeg. De overige 3 bedrijven worden geblokkeerd en bemonsterd op vogelgriep. In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf liggen 4 pluimveebedrijven, deze worden ook bemonsterd op vogelgriep. In de 10 kilometer zone rond dit bedrijf liggen 32 andere pluimveebedrijven. Voor deze zone geldt per direct een vervoersverbod.

Vervolgstappen

Als het om een laag pathogene besmetting gaat worden passende maatregelen genomen, maar worden de dieren niet geruimd. Hierbij is in overweging genomen dat de besmetting is vastgesteld in een niet-pluimveedicht gebied. Het gebied wordt op dat moment vrijgegeven. Als uit het onderzoek blijkt dat het wel om de hoog pathogene variant gaat zal het besmette bedrijf, en een bedrijf van dezelfde eigenaar dat direct naast het besmette bedrijf ligt, worden geruimd. Het gebied blijft dan in stand.

Regeling Bentelo

Vervoersverbod

Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte. Daarnaast gelden aanvullende regels voor de jacht, zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren.

Landelijke maatregelen

  • Er gelden nog altijd landelijke maatregelen zoals een verbod op het bezoeken van vogelverblijfplaatsen van risicovogels, tenzij dit absoluut noodzakelijk is. Onder risicovogels vallen gehouden hoenderachtigen (zoals kippen), watervogels en loopvogels. Zie ook de toelichting van de regeling voor meer informatie.
  • De landelijke ophok- en afschermplicht is nog onverminderd van kracht. De ophokplicht geldt voor commercieel gehouden vogels, deze worden naar binnen gebracht (behalve fazanten en loopvogels). Voor niet-commercieel gehouden risicovogels (hoenderachtigen/kippen, watervogels en loopvogels), bijvoorbeeld in dierentuinen, kinderboerderijen en van eigenaren van vogels en kippen, en voor commercieel gehouden fazanten, loopvogels en sierwatervogels, geldt een afschermplicht. Hierbij moet zoveel mogelijk worden voorkomen dat de vogels in contact komen met zieke wilde vogels of hun uitwerpselen. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden. Op de website van de NVWA is meer informatie te vinden over hoe dit het beste kan. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels.
  • Voor houders van leghennen, vermeerderingsdieren, vleeskuikens en eenden geldt nog steeds een aangescherpte meldplicht. Hierbij moeten pluimveehouders eerder melding maken bij de NVWA van uitval van hun pluimvee, waardoor besmettingen met vogelgriep eerder aan het licht kunnen komen en de kans op verspreiding kleiner wordt.

Traceringsonderzoek

In het kader van de besmetting op het bedrijf in Bentelo wordt, zoals gebruikelijk, een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten. De NVWA kijkt in deze onderzoeken of er ‘riskant contact’ heeft plaatsgevonden tussen het besmette bedrijf en andere locaties. Een risicovol contact is bijvoorbeeld wanneer een bezoeker op een besmet bedrijf is geweest, en daarna een ander bedrijf heeft bezocht. Indien nodig worden naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek aanvullende maatregelen genomen.