Nieuws

Reactie AVINED op artikel RIVM: eieren van hobbykippen

Avined heeft op dinsdag 15 april kennisgenomen van het advies van het RIVM om geen eieren van particulier gehouden leghennen meer te eten. Binnen de pluimveesector heeft het monitoren van PFAS in eieren van commerciële bedrijven al jarenlang hoge prioriteit. Sinds 1 januari 2023 gelden er Europese normen voor PFAS in eieren. Vanaf dat moment

Intrekkingsdatum beperkingsgebied Putten

Een beperkingsgebied (10 km) kan worden vrijgegeven vanaf 30 dagen nadat de besmetting is vastgesteld én de eerste R&O op het bedrijf heeft plaatsgevonden. Voorwaarde is dat in een gebied geen nieuw geval van HPAI wordt aangetroffen. Met ingang van 19 april 2025 wordt het beperkingsgebied rond Putten ingetrokken.

Bioveiligheidsplan verplicht in pluimveesector

Het ministerie van LVVN verplicht commerciële pluimveehouders om voor 31 december 2025, samen met hun dierenarts, een bioveiligheidsplan op te stellen.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Toename van Mycoplasma gallisepticum (Mg)

13 januari 2022

Het laatste kwartaal van 2021 werd een toename in klinische uitbraken van Mycoplasma gallisepticum (Mg) gemeld bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) via het Early Warning System. Het betrof zowel leghennen als kalkoenen. Eind 2021 vond er een uitbraak plaats bij vleesvermeerderingsdieren. Op sectie werd door de praktiserende dierenarts hartzakontsteking, leverkapselontsteking en buikvliesontsteking vastgesteld waarbij E. coli kon worden geïsoleerd.

Hierbij enkele signalen:

  • Acute uitval van zowel hennen als hanen.
  • Dikke koppen, ontstoken oogleden, ontstoken luchtpijpen en rochelende dieren. In de loop van één week worden de problemen steeds duidelijker zichtbaar en hoorbaar.
  • Weekuitval was opgelopen tot ruim 2%. Er was geen daling van de eiproductie te zien en de symptomen beperkten zich tot één van de stallen.

Inmiddels is er ook begin 2022 een uitbraak geweest van Mg bij vleesvermeerderingsdieren. Om de kans op een Mg-besmetting te verkleinen, zijn hygiënemaatregelen belangrijk.

De GD werkt aan een update van een Mg-protocol voor de kalkoensector. Het geactualiseerde protocol komt binnenkort beschikbaar. Ook voert de GD een genotypering uit van de Mg-stammen bij de uitbraken bij kalkoenen, legpluimvee en vleesvermeerderingsdieren om inzicht te krijgen in de epidemiologie. Daarna zal worden bepaald of het zinvol en haalbaar is om de aanwezigheid van Mg bij vleeskalkoenen en ander pluimvee te inventariseren om tot gerichte maatregelen te komen (bijv. Mg-vaccinatie voor nieuw op te zetten koppels op Mg-positieve legbedrijven).

Meer over toename van Mg (GD) Meer over hygiënemaatregelen