Nieuws

Aanpassing benchmarkwaarden antibioticumgebruik reguliere vleeskuikens

Per 1 januari 2025 wijzigen de benchmarkwaarden voor het antibioticumgebruik voor reguliere vleeskuikens.

IKB Kip - Jahresplan und Teilnahmegebühren 2025

Der IKB Kip-Jahresplan 2025 wurde von den Sektorexperten des Centraal College van Deskundigen IKB Kip (CCvD, „Zentrales Sachverständigenkollegium IKB Kip“) genehmigt und vom AVINED-Vorstand verabschiedet. Ziel von IKB Kip ist die Stärkung der „License to Produce“ der teilnehmenden Betriebe. Ein wichtiger Aspekt dabei ist das Vertrauen der Marktteilnehmer und der Gesellschaft in IKB Kip sowie

IKB Kip - annual plan and contribution 2025

The annual plan IKB Kip 2025 has been approved by the Central board of Experts (Central College van Deskundigen IKB Kip- CCvD) and adopted by the AVINED board. The aim of IKB Kip is to strengthen the license to produce to participants in the poultry meat chain. This involves building and maintaining the trust of

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Toename van Mycoplasma gallisepticum (Mg)

13 januari 2022

Het laatste kwartaal van 2021 werd een toename in klinische uitbraken van Mycoplasma gallisepticum (Mg) gemeld bij de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) via het Early Warning System. Het betrof zowel leghennen als kalkoenen. Eind 2021 vond er een uitbraak plaats bij vleesvermeerderingsdieren. Op sectie werd door de praktiserende dierenarts hartzakontsteking, leverkapselontsteking en buikvliesontsteking vastgesteld waarbij E. coli kon worden geïsoleerd.

Hierbij enkele signalen:

  • Acute uitval van zowel hennen als hanen.
  • Dikke koppen, ontstoken oogleden, ontstoken luchtpijpen en rochelende dieren. In de loop van één week worden de problemen steeds duidelijker zichtbaar en hoorbaar.
  • Weekuitval was opgelopen tot ruim 2%. Er was geen daling van de eiproductie te zien en de symptomen beperkten zich tot één van de stallen.

Inmiddels is er ook begin 2022 een uitbraak geweest van Mg bij vleesvermeerderingsdieren. Om de kans op een Mg-besmetting te verkleinen, zijn hygiënemaatregelen belangrijk.

De GD werkt aan een update van een Mg-protocol voor de kalkoensector. Het geactualiseerde protocol komt binnenkort beschikbaar. Ook voert de GD een genotypering uit van de Mg-stammen bij de uitbraken bij kalkoenen, legpluimvee en vleesvermeerderingsdieren om inzicht te krijgen in de epidemiologie. Daarna zal worden bepaald of het zinvol en haalbaar is om de aanwezigheid van Mg bij vleeskalkoenen en ander pluimvee te inventariseren om tot gerichte maatregelen te komen (bijv. Mg-vaccinatie voor nieuw op te zetten koppels op Mg-positieve legbedrijven).

Meer over toename van Mg (GD) Meer over hygiënemaatregelen