Nieuws

Aanpassing benchmarkwaarden antibioticumgebruik reguliere vleeskuikens

Per 1 januari 2025 wijzigen de benchmarkwaarden voor het antibioticumgebruik voor reguliere vleeskuikens.

IKB Kip - Jahresplan und Teilnahmegebühren 2025

Der IKB Kip-Jahresplan 2025 wurde von den Sektorexperten des Centraal College van Deskundigen IKB Kip (CCvD, „Zentrales Sachverständigenkollegium IKB Kip“) genehmigt und vom AVINED-Vorstand verabschiedet. Ziel von IKB Kip ist die Stärkung der „License to Produce“ der teilnehmenden Betriebe. Ein wichtiger Aspekt dabei ist das Vertrauen der Marktteilnehmer und der Gesellschaft in IKB Kip sowie

IKB Kip - annual plan and contribution 2025

The annual plan IKB Kip 2025 has been approved by the Central board of Experts (Central College van Deskundigen IKB Kip- CCvD) and adopted by the AVINED board. The aim of IKB Kip is to strengthen the license to produce to participants in the poultry meat chain. This involves building and maintaining the trust of

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Terugkijken webinar ‘Vogelgriep in Nederland: update en biosecurity-tips’

7 december 2020

Royal GD heeft in samenwerking met AVINED een webinar georganiseerd voor pluimveehouders, dierenartsen en andere erfbetreders over vogelgriep en een goede bedrijfshygiëne. In dit nieuwsbericht meer over het terugkijken van deze webinar én het intrekken van 10 kilometerzones waar eerder hoogpathogene vogelgriep is vastgesteld.

Door een goede biosecurity en bedrijfshygiëne kunnen pluimveehouders de kans op een AI-besmetting verkleinen. De belangrijkste boodschap uit de webinar is dan ook: blijf kritisch op biosecurity. Benieuwd naar tips of naar meer informatie over de vogelgriepsituatie in Nederland? Kijk dan de webinar terug via de website van GD.

Data intrekking 10 kilometerzones

De 10 km-zones rond vogelgriepuitbraken bestaan uit een beschermingsgebied van 3 km (B) en een toezichtsgebied van 10 km (T). Het volledige BT-gebied wordt in principe ingetrokken 30 dagen na reiniging en ontsmetting door de NVWA op het betreffende pluimveebedrijf. De voorwaarde is wel dat er in een gebied geen nieuwe geval van HPAI wordt aangetroffen.

De 10 km zone in Altforst, voor zover deze geen overlap heeft met de 10 km zone Puiflijk, is inmiddels ingetrokken. De andere gebieden worden op de volgende data ingetrokken:

  • Puiflijk: 8 december
  • Lutjegast: 12 december
  • Terwolde: 14 december
  • Witmarsum: 23 december
  • Hekendorp: 25 december
  • Mijdrecht: nog niet bekend

De regelgeving stelt dat een B-gebied (3 km) na 21 dagen kan worden ingetrokken, waardoor er alleen een T-gebied (10 km) overblijft. Het enige verschil is dat in een B-gebied geen vervoer van pluimveevlees mogelijk is en in een T-gebied wél. Het ministerie van LNV zal, waar nodig, de B-gebieden (3 km) opheffen na 21 dagen na reiniging en ontsmetting. Zo is het B-gebied (3 km) van Puiflijk al ingetrokken, maar het T-gebied (10 km) nog niet. Dit gebied is nog van kracht tot 8 december.