Nieuws

Aanpassing benchmarkwaarden antibioticumgebruik reguliere vleeskuikens

Per 1 januari 2025 wijzigen de benchmarkwaarden voor het antibioticumgebruik voor reguliere vleeskuikens.

IKB Kip - Jahresplan und Teilnahmegebühren 2025

Der IKB Kip-Jahresplan 2025 wurde von den Sektorexperten des Centraal College van Deskundigen IKB Kip (CCvD, „Zentrales Sachverständigenkollegium IKB Kip“) genehmigt und vom AVINED-Vorstand verabschiedet. Ziel von IKB Kip ist die Stärkung der „License to Produce“ der teilnehmenden Betriebe. Ein wichtiger Aspekt dabei ist das Vertrauen der Marktteilnehmer und der Gesellschaft in IKB Kip sowie

IKB Kip - annual plan and contribution 2025

The annual plan IKB Kip 2025 has been approved by the Central board of Experts (Central College van Deskundigen IKB Kip- CCvD) and adopted by the AVINED board. The aim of IKB Kip is to strengthen the license to produce to participants in the poultry meat chain. This involves building and maintaining the trust of

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Salmonellabesmettingen in de legsector, blijf alert!

11 november 2024

Sinds de zomer van 2023 is er sprake van een stijging in het aantal Salmonellabesmettingen (m.n. Salmonella Enteritidis; S.E.) op legpluimveebedrijven. Door deze stijging is ook het risico op verdere verspreiding van Salmonella via bijvoorbeeld personeel, ongedierte of gebruiksmateriaal groter. Wees als legpluimveehouder daarom alert op de verschillende mogelijke insleeproutes op uw bedrijf, en bescherm uw dieren tegen Salmonella. Hieronder leest u hoe.

Wat kan ik als pluimveehouder doen om een besmetting te voorkomen?

Salmonella kan via verschillende wegen uw stal in komen. De belangrijkste besmettingsbronnen zijn mensen, ongedierte, voer en gebruiksmateriaal (bron: GD). Door voor uw bedrijf na te gaan waar mogelijke risico’s voor insleep liggen, kunt u maatregelen nemen ter preventie van een Salmonellabesmetting. Op deze pagina van de GD kunt u enkele tips vinden voor Salmonellapreventie. Op onze website vindt u 10 tips voor een goede bedrijfshygiëne.

Hoe bescherm ik mijn koppel tegen Salmonella?

Naast het voorkomen van insleep, is het beschermen van de leghennen via vaccinatie ook een belangrijke maatregel. Zo bleek uit de Salmonella gegevens over 2023 dat oudere legkoppels (vanaf ca. 65 weken leeftijd) vaker besmet zijn dan jongere koppels. Hier draagt mogelijk aan bij dat de bescherming van de vaccinatie in de opfok rond die leeftijd kan afnemen.

Sinds maart 2024 is er een levend vaccin beschikbaar wat Europees en nationaal is goedgekeurd voor gebruik tijdens de legperiode, zonder wachttermijn voor de eieren (Primun Salmonella E). Bij toepassing volgens de bijsluiter kan de toepassing van dit vaccin de leghennen tot een leeftijd van ca. 95 weken beschermen tegen S.E.. Voor dit vaccin is een differentiatietest beschikbaar, om de vaccinstam te kunnen onderscheiden van de veldstam. Maakt u gebruik van het vaccin? Geef uw laboratorium dan de opdracht om een eventuele S.E. bij de GD te laten onderzoeken op de vaccinstam en de uitslag hiervan te registreren in de Salmonella databank.

Interesse in het Primun Salmonella E vaccin, of vragen over het entschema van uw legkoppel? Ga dan in gesprek met uw dierenarts.

Wat moet ik doen als er Salmonella wordt gevonden bij mijn legkoppel?

Zodra er Salmonella wordt geconstateerd bij leghennen, maar nog niet bekend is of het om S.E. of (monofasische) S. Typhimurium ((m)S.T.) gaat, krijgt het legkoppel een verdacht-status van de NVWA. De eieren die op de datum van monstername en daarna gelegd zijn, mogen niet verhandeld worden als klasse A-eieren. Blijkt dat het een ander serotype dan S.E. of (m)S.T. is, dan wordt de verdacht-status weer opgeheven. Is het wel S.E. of (m)S.T., dan wordt het koppel vanaf de datum van monstername besmet verklaard. U kunt deze positieve uitslag accepteren, of verificatieonderzoek uit laten voeren door de NVWA. Op deze pagina kunt u meer informatie vinden over de veldproef verificatieonderzoek.

Volg in het geval van een besmetting met S.E. of (m)S.T. het stroomschema voor een positieve uitslag op S.E./(m)S.T en zorg dat u de besmetting bij de juiste partijen meldt (NVWA, afnemer eieren, leverancier van het koppel en een GFL-melding: melding onveilige levensmiddelen).

Breng zolang het besmette koppel zich nog op het bedrijf bevind ook erfbetreders op de hoogte van de Salmonella besmetting. Zo voorkomt u dat erfbetreders de Salmonella onbewust verspreiden naar andere bedrijven.

Desgewenst kunt u overleggen met uw dierenarts wat u kunt doen om de kans op een besmetting in de volgende ronde te verkleinen.