Nieuws

EU-doelstellingen Salmonella besmettingen in 2023

De EU stelt jaarlijks doelstellingen voor het maximale percentage met Salmonella besmette koppels. Op onze website kunt u lezen naar welke serotypes gekeken wordt voor de verschillende schakels.

Salmonella stroomschema’s vernieuwd

De Salmonella stroomschema’s voor vleeskuikens, (opfok)leghennen en voorschakels zijn vernieuwd. Deze stroomschema’s worden voor u beschikbaar gesteld door AVINED en zijn een visuele weergave van de verplichtingen vanuit wetgeving en de IKB-regelingen rondom Salmonella.

Oproep: doe mee aan het “Happy Feet” onderzoek naar tenenpikken bij leghennen

Wageningen Livestock Research (WLR) voert in samenwerking met Agromix Broederij en Opfokintegratie, Lohmann Breeders, Cargill Animal Nutrition, ABZ Diervoeding, Vencomatic en AVINED een onderzoek uit naar tenenpikkerij bij leghennen in Nederland.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Salmonella stroomschema’s vernieuwd

18 september 2024

De Salmonella stroomschema’s voor vleeskuikens, (opfok)leghennen en voorschakels zijn vernieuwd. Deze stroomschema’s worden voor u beschikbaar gesteld door AVINED en zijn een visuele weergave van de verplichtingen vanuit wetgeving en de IKB-regelingen rondom Salmonella*. Onderaan de gelinkte webpagina’s kunt u de schema’s downloaden voor de voorschakelsopfok leghennenleghennen en vleeskuikens.

Wat is er veranderd aan de stroomschema’s?
De volgende wijzigingen zijn doorgevoerd in de stroomschema’s:

  • Het schema voor een positieve uitslag op legeindbedrijven is aangepast volgens de gewijzigde werkwijze rondom de verdachtverklaring bij een Salmonella positieve uitslag (waarvan het serotype nog onbekend is).
  • Het monstertype ‘veegdoekjes’ is toegevoegd aan de schema’s voor (groot)ouderdieren en (opfok)leghennen.
  • De teksten in de schema’s zijn geactualiseerd naar aanleiding van de migratie van de aangewezen databank KIPnet naar KIP-MO en de start van de veldproef verificatieonderzoek.

*: De stroomschema’s zijn aan wijzigingen onderhevig. Wet- en regelgeving en IKB-criteria (inclusief uitvoeringsbesluiten) zijn altijd leidend. Lopende uitvoeringsbesluiten zijn niet meegenomen in de stroomschema’s. Momenteel is er sprake van een uitvoeringsbesluit vanuit IKB Ei voor legeindbedrijven, met nadere voorschriften rondom Salmonella. Actuele uitvoeringsbesluiten kunt u terugvinden in de certificatieschema’s van IKB Kip en IKB Ei.