Al eerder meldde AVINED dat er een pilot ‘bedrijfsspecifieke bioveiligheidsplan’ van start zou gaan. Een goede bioveiligheidssituatie op het bedrijf blijft namelijk het belangrijkste aandachtspunt om vogelgriep buiten de deur te houden. Om te zien welke (structurele) verbeteringen nog zijn door te voeren, is de pilot inmiddels gestart. Uitgangspunten zijn:
- AVINED-hygiënescan als basis, niet weer een nieuwe ‘checklist’ of ‘vragenlijst’
- Praktisch haalbaar en uitvoerbaar
- Objectieve uitvoering en evaluatie
De pilot is in samenwerking met Royal GD en het ministerie van LNV. Er worden 10 verschillende pluimveebedrijven bezocht door de bedrijfseigen dierenarts en een pluimveedierenarts van GD. Zonder een bezoek aan de stal.
Jaarlijks bedrijfsspecifiek bioveiligheidsplan
Via de pilot zoeken we aanknopingspunten voor een effectief en bedrijfsspecifiek bioveiligheidsplan. Het ministerie van LNV heeft aangekondigd dat na afloop van de pilot het bioveiligheidsplan jaarlijks verplicht wordt voor elke pluimveehouder. Het plan wordt onderdeel van het bestaande bedrijgsgezondheidsplan (wordt jaarlijks opgesteld tussen pluimveehouder en dierenarts). Het is nog niet bekend per wanneer deze verplichting gaat gelden. Wilt u meer weten? Neem dan contact op met AVINED.