Nieuws

Vogelgriep op Duits pluimveebedrijf - beperkingsgebied in Nederland (02-07-24)

Op een legpluimveebedrijf In Bad Bentheim net over de grens in Duitsland is vogelgriep vastgesteld.  Duitsland heeft een beperkingszone ingesteld dat deels in Nederland valt.

EU-doelstelling legsector in 2023 overschreden

De EU stelt doelstellingen voor het maximaal percentage Salmonella besmette koppels in een lidstaat. Op onze website kunt u lezen naar welke serotypes gekeken wordt voor de verschillende schakels. Dankzij uw inzet en betrokkenheid bij de aanpak van Salmonella, lag het aantal Salmonellabesmettingen in de Nederlandse legsector al jaren onder de doelstelling van de EU.

Salmonellabesmettingen in de legsector, wat kunt u doen?

Sinds de zomer van 2023 is er sprake van een stijging in het aantal Salmonellabesmettingen (m.n. Salmonella Enteritidis; S.E.) op legpluimveebedrijven. Zoals in dit bericht te lezen is, heeft dit geleid tot het overschrijden van de EU doelstelling van 2%. Hoewel deze overschrijding geen directe gevolgen heeft voor de monitoring van Salmonella, is het belangrijk

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Nieuwe indeling antibioticagebruik voor vleeskuikens

11 oktober 2019

De indeling van bedrijven naar gebruik van antibiotica (in de categorieën rood, oranje en groen) is op het moment nog gebaseerd op gegevens uit 2011. Mede op verzoek van de overheid en de Stichting Diergeneesmiddelenautoriteit hebben de veehouderijsectoren (varkens, kalveren en pluimvee) zijn de waarden geactualiseerd.

Bij pluimvee geldt een antibiotica indeling voor vleeskuikens, kalkoenen en opfokbedrijven vlees. De indeling voor opfokbedrijven is onlangs gestart op basis van recente gegevens. De indeling van kalkoenbedrijven wordt nog besproken.

Vleeskuikens

De werkgroep antibiotica heeft uitvoerig gesproken over de waarden die moeten gelden voor vleeskuikenbedrijven. Daarbij is gesproken over zowel de korte als lange termijn. Ook is onderscheid gemaakt tussen bedrijven met reguliere en trager groeiende vleeskuikens. Er zit namelijk een substantieel verschil in het gebruik van antibiotica tussen deze groepen. De nieuwe waarden worden  gefaseerd ingevoerd en elke fase wordt geëvalueerd en geanalyseerd op de haalbaarheid. De werkgroep heeft IKB Kip geadviseerd over de invoering van de waarden.

IKB Kip

IKB Kip voert elk half jaar een beoordeling uit van het antibioticagebruik bij vleeskuikens. In IKB Kip is besloten om de beoordeling van het antibioticagebruik van de vleeskuikenbedrijven na 1 januari 2020 volgens de nieuwe waarden te controleren. De oude en nieuwe antibiotica indeling (in DDDA) zijn:

Groen Oranje Rood
Reguliere kuikens
Oud ≤17 >17 en ≤34 >34
Nieuw ≤14 >14 en ≤26 >26
Trager groeiend
Oud ≤17 >17 en ≤34 >34
Nieuw ≤8 >8 en ≤15 >15

De acties in IKB Kip die volgen uit de beoordeling zijn:

  • Groen: deze bedrijven hoeven geen actie te ondernemen;
  • Oranje: deze bedrijven moeten een verbeterplan maken;
  • Rood: deze bedrijven moeten met hun dierenarts een analyse en een verbeterplan maken. Vervolgens vult de dierenarts de informatie digitaal in.

Bedrijven die drie beoordelingen achtereen in de rode categorie zitten moeten een externe begeleider in de arm nemen.

Wilt u meer weten over de besluitvorming rondom de nieuwe waarden. Klik dan hier.

Raadpleeg voor informatie de website of neem contact op met Erik de Jonge via edjonge@avined.nl.