Nieuws

Aanpassing benchmarkwaarden antibioticumgebruik reguliere vleeskuikens

Per 1 januari 2025 wijzigen de benchmarkwaarden voor het antibioticumgebruik voor reguliere vleeskuikens.

IKB Kip - Jahresplan und Teilnahmegebühren 2025

Der IKB Kip-Jahresplan 2025 wurde von den Sektorexperten des Centraal College van Deskundigen IKB Kip (CCvD, „Zentrales Sachverständigenkollegium IKB Kip“) genehmigt und vom AVINED-Vorstand verabschiedet. Ziel von IKB Kip ist die Stärkung der „License to Produce“ der teilnehmenden Betriebe. Ein wichtiger Aspekt dabei ist das Vertrauen der Marktteilnehmer und der Gesellschaft in IKB Kip sowie

IKB Kip - annual plan and contribution 2025

The annual plan IKB Kip 2025 has been approved by the Central board of Experts (Central College van Deskundigen IKB Kip- CCvD) and adopted by the AVINED board. The aim of IKB Kip is to strengthen the license to produce to participants in the poultry meat chain. This involves building and maintaining the trust of

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Nieuwe indeling antibioticagebruik voor vleeskuikens

11 oktober 2019

De indeling van bedrijven naar gebruik van antibiotica (in de categorieën rood, oranje en groen) is op het moment nog gebaseerd op gegevens uit 2011. Mede op verzoek van de overheid en de Stichting Diergeneesmiddelenautoriteit hebben de veehouderijsectoren (varkens, kalveren en pluimvee) zijn de waarden geactualiseerd.

Bij pluimvee geldt een antibiotica indeling voor vleeskuikens, kalkoenen en opfokbedrijven vlees. De indeling voor opfokbedrijven is onlangs gestart op basis van recente gegevens. De indeling van kalkoenbedrijven wordt nog besproken.

Vleeskuikens

De werkgroep antibiotica heeft uitvoerig gesproken over de waarden die moeten gelden voor vleeskuikenbedrijven. Daarbij is gesproken over zowel de korte als lange termijn. Ook is onderscheid gemaakt tussen bedrijven met reguliere en trager groeiende vleeskuikens. Er zit namelijk een substantieel verschil in het gebruik van antibiotica tussen deze groepen. De nieuwe waarden worden  gefaseerd ingevoerd en elke fase wordt geëvalueerd en geanalyseerd op de haalbaarheid. De werkgroep heeft IKB Kip geadviseerd over de invoering van de waarden.

IKB Kip

IKB Kip voert elk half jaar een beoordeling uit van het antibioticagebruik bij vleeskuikens. In IKB Kip is besloten om de beoordeling van het antibioticagebruik van de vleeskuikenbedrijven na 1 januari 2020 volgens de nieuwe waarden te controleren. De oude en nieuwe antibiotica indeling (in DDDA) zijn:

Groen Oranje Rood
Reguliere kuikens
Oud ≤17 >17 en ≤34 >34
Nieuw ≤14 >14 en ≤26 >26
Trager groeiend
Oud ≤17 >17 en ≤34 >34
Nieuw ≤8 >8 en ≤15 >15

De acties in IKB Kip die volgen uit de beoordeling zijn:

  • Groen: deze bedrijven hoeven geen actie te ondernemen;
  • Oranje: deze bedrijven moeten een verbeterplan maken;
  • Rood: deze bedrijven moeten met hun dierenarts een analyse en een verbeterplan maken. Vervolgens vult de dierenarts de informatie digitaal in.

Bedrijven die drie beoordelingen achtereen in de rode categorie zitten moeten een externe begeleider in de arm nemen.

Wilt u meer weten over de besluitvorming rondom de nieuwe waarden. Klik dan hier.

Raadpleeg voor informatie de website of neem contact op met Erik de Jonge via edjonge@avined.nl.