Nieuws

Aanpassing benchmarkwaarden antibioticumgebruik reguliere vleeskuikens

Per 1 januari 2025 wijzigen de benchmarkwaarden voor het antibioticumgebruik voor reguliere vleeskuikens.

IKB Kip - Jahresplan und Teilnahmegebühren 2025

Der IKB Kip-Jahresplan 2025 wurde von den Sektorexperten des Centraal College van Deskundigen IKB Kip (CCvD, „Zentrales Sachverständigenkollegium IKB Kip“) genehmigt und vom AVINED-Vorstand verabschiedet. Ziel von IKB Kip ist die Stärkung der „License to Produce“ der teilnehmenden Betriebe. Ein wichtiger Aspekt dabei ist das Vertrauen der Marktteilnehmer und der Gesellschaft in IKB Kip sowie

IKB Kip - annual plan and contribution 2025

The annual plan IKB Kip 2025 has been approved by the Central board of Experts (Central College van Deskundigen IKB Kip- CCvD) and adopted by the AVINED board. The aim of IKB Kip is to strengthen the license to produce to participants in the poultry meat chain. This involves building and maintaining the trust of

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Nieuw serotype betrokken bij Coryza-uitbraken, bieden bestaande vaccins bescherming?

9 september 2021

Infectieuze Coryza (acute snot) wordt veroorzaakt door de zeer besmettelijke bacterie Avibacterium paragallinarum (AvP). Deze bacterie wordt sinds 2009 steeds meer waargenomen in de Nederlandse pluimveehouderij. Vaccinatie is een belangrijke tool voor het beperken van uitbraken en het verkleinen van de economische schade van deze ziekte. De effectiviteit van een vaccin hangt af van het serotype van de AvP-bacterie. Sinds 2016 circuleert er een nieuw dominant serotype in Nederland. Bieden de beschikbare vaccins wel bescherming tegen dit nieuwe serotype? In opdracht van de pluimveesector zocht GD het uit.

Als er een mismatch is tussen het nieuwe circulerende serotype en die in de gebruikte vaccins kan er alsnog een uitbraak van Coryza optreden. Van de AvP-bacterie kunnen negen verschillende serotypen voorkomen. Serotypering is een manier om stammen van een ziekteverwekker onder te verdelen in subtypes. Het nieuwe Nederlandse aangetroffen betreft serotype C4 (groep C). In het onderzoek is de effectiviteit van een in Nederland geregistreerd commercieel vaccin en een (homoloog) olie-emulsie autovaccin onderzocht.

Commercieel vaccin én autovaccin bieden effectieve bescherming

De resultaten van het onderzoek laten zien dat beide vaccins bijdragen aan een significante vermindering van de ziekteverschijnselen, de uitscheiding van de bacterie en de weefselschade in de voorste luchtwegen. Er kan geconcludeerd worden dat het in Nederland geregistreerde commerciële vaccin effectief is tegen het nieuwe AvP-serotype. Mocht er sprake zijn van onvoldoende beschikbaarheid van het commerciële vaccin dan is een homoloog olie-emulsie autovaccin een goed alternatief.

Meer informatie

Dit veterinair praktijkonderzoek maakte deel uit van het onderzoeks- en innovatieprogramma 2020 van de pluimveesector. Dit programma wordt gecoördineerd door AVINED en gefinancierd door de pluimveesector.