Nieuws

Vogelgriep op Duits pluimveebedrijf - beperkingsgebied in Nederland (02-07-24)

Op een legpluimveebedrijf In Bad Bentheim net over de grens in Duitsland is vogelgriep vastgesteld.  Duitsland heeft een beperkingszone ingesteld dat deels in Nederland valt.

EU-doelstelling legsector in 2023 overschreden

De EU stelt doelstellingen voor het maximaal percentage Salmonella besmette koppels in een lidstaat. Op onze website kunt u lezen naar welke serotypes gekeken wordt voor de verschillende schakels. Dankzij uw inzet en betrokkenheid bij de aanpak van Salmonella, lag het aantal Salmonellabesmettingen in de Nederlandse legsector al jaren onder de doelstelling van de EU.

Salmonellabesmettingen in de legsector, wat kunt u doen?

Sinds de zomer van 2023 is er sprake van een stijging in het aantal Salmonellabesmettingen (m.n. Salmonella Enteritidis; S.E.) op legpluimveebedrijven. Zoals in dit bericht te lezen is, heeft dit geleid tot het overschrijden van de EU doelstelling van 2%. Hoewel deze overschrijding geen directe gevolgen heeft voor de monitoring van Salmonella, is het belangrijk

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Nieuw serotype betrokken bij Coryza-uitbraken, bieden bestaande vaccins bescherming?

9 september 2021

Infectieuze Coryza (acute snot) wordt veroorzaakt door de zeer besmettelijke bacterie Avibacterium paragallinarum (AvP). Deze bacterie wordt sinds 2009 steeds meer waargenomen in de Nederlandse pluimveehouderij. Vaccinatie is een belangrijke tool voor het beperken van uitbraken en het verkleinen van de economische schade van deze ziekte. De effectiviteit van een vaccin hangt af van het serotype van de AvP-bacterie. Sinds 2016 circuleert er een nieuw dominant serotype in Nederland. Bieden de beschikbare vaccins wel bescherming tegen dit nieuwe serotype? In opdracht van de pluimveesector zocht GD het uit.

Als er een mismatch is tussen het nieuwe circulerende serotype en die in de gebruikte vaccins kan er alsnog een uitbraak van Coryza optreden. Van de AvP-bacterie kunnen negen verschillende serotypen voorkomen. Serotypering is een manier om stammen van een ziekteverwekker onder te verdelen in subtypes. Het nieuwe Nederlandse aangetroffen betreft serotype C4 (groep C). In het onderzoek is de effectiviteit van een in Nederland geregistreerd commercieel vaccin en een (homoloog) olie-emulsie autovaccin onderzocht.

Commercieel vaccin én autovaccin bieden effectieve bescherming

De resultaten van het onderzoek laten zien dat beide vaccins bijdragen aan een significante vermindering van de ziekteverschijnselen, de uitscheiding van de bacterie en de weefselschade in de voorste luchtwegen. Er kan geconcludeerd worden dat het in Nederland geregistreerde commerciële vaccin effectief is tegen het nieuwe AvP-serotype. Mocht er sprake zijn van onvoldoende beschikbaarheid van het commerciële vaccin dan is een homoloog olie-emulsie autovaccin een goed alternatief.

Meer informatie

Dit veterinair praktijkonderzoek maakte deel uit van het onderzoeks- en innovatieprogramma 2020 van de pluimveesector. Dit programma wordt gecoördineerd door AVINED en gefinancierd door de pluimveesector.