Nieuws

Reactie AVINED op artikel RIVM: eieren van hobbykippen

Avined heeft op dinsdag 15 april kennisgenomen van het advies van het RIVM om geen eieren van particulier gehouden leghennen meer te eten. Binnen de pluimveesector heeft het monitoren van PFAS in eieren van commerciële bedrijven al jarenlang hoge prioriteit. Sinds 1 januari 2023 gelden er Europese normen voor PFAS in eieren. Vanaf dat moment

Intrekkingsdatum beperkingsgebied Putten

Een beperkingsgebied (10 km) kan worden vrijgegeven vanaf 30 dagen nadat de besmetting is vastgesteld én de eerste R&O op het bedrijf heeft plaatsgevonden. Voorwaarde is dat in een gebied geen nieuw geval van HPAI wordt aangetroffen. Met ingang van 19 april 2025 wordt het beperkingsgebied rond Putten ingetrokken.

Bioveiligheidsplan verplicht in pluimveesector

Het ministerie van LVVN verplicht commerciële pluimveehouders om voor 31 december 2025, samen met hun dierenarts, een bioveiligheidsplan op te stellen.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Meest voorkomende afwijkingen tijdens controles (2018)

18 juli 2019

We geven u graag inzicht in de meest voorkomende afwijkingen bij IKB Kip-controles (jaar 2018). Deze informatie helpt u mogelijk om afkeur op deze punten te voorkomen.

De meest voorkomende afwijkingen bij pluimveebedrijven (jaar 2018):

  1. De pluimveehouder vult ten minste iedere 12 maanden de hygiënescan in (voorschrift J20);
  2. De pluimveehouder heeft een actueel (maximaal 1 jaar oud) bedrijfsgezondheidsplan (BGP) opgesteld (voorschrift H06);
  3. De pluimveehouder heeft een actueel (maximaal 1 jaar oud) bedrijfsbehandelplan (BBP) opgesteld (voorschrift H07);
  4. De pluimveehouder neemt deel aan een zelfcontroleprogramma in het kader van Monitoring Kritische Stoffen (voorschrift I16).

In het certificatieschema IKB Kip kunt u de voorschriften raadplegen (kijk daarvoor in bijlage 1.2).