Nieuws

Reactie AVINED op artikel RIVM: eieren van hobbykippen

Avined heeft op dinsdag 15 april kennisgenomen van het advies van het RIVM om geen eieren van particulier gehouden leghennen meer te eten. Binnen de pluimveesector heeft het monitoren van PFAS in eieren van commerciële bedrijven al jarenlang hoge prioriteit. Sinds 1 januari 2023 gelden er Europese normen voor PFAS in eieren. Vanaf dat moment

Intrekkingsdatum beperkingsgebied Putten

Een beperkingsgebied (10 km) kan worden vrijgegeven vanaf 30 dagen nadat de besmetting is vastgesteld én de eerste R&O op het bedrijf heeft plaatsgevonden. Voorwaarde is dat in een gebied geen nieuw geval van HPAI wordt aangetroffen. Met ingang van 19 april 2025 wordt het beperkingsgebied rond Putten ingetrokken.

Bioveiligheidsplan verplicht in pluimveesector

Het ministerie van LVVN verplicht commerciële pluimveehouders om voor 31 december 2025, samen met hun dierenarts, een bioveiligheidsplan op te stellen.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Lijst met dagelijkse mortaliteit verplicht aanleveren aan slachterij vanaf 1 januari 2021

27 november 2020

Heeft u als vleeskuikenhouder een bezettingsdichtheid van meer dan 33kg/m3? Dan moet u vanaf 1 januari 2021 bij de slachterij een lijst aanleveren met de dagelijkse mortaliteit van uw koppel. Dit is aanvullend op het melden van het gecumuleerde dagelijkse mortaliteitscijfer via het VKI-formulier. Deze verplichting komt voor uit Europese wetgeving en wordt door de NVWA vanaf 1 januari 2021 gehandhaafd.

De lijst met de dagelijkse mortaliteit aan de slachterij is in principe vormvrij, zolang de slachterij de gegevens goed kan beoordelen. Op RVO.nl vindt u een Excel document met de juiste formules. Dit document vindt u onder ‘Rekentool’. U kunt dit document gebruiken om de (gecumuleerde) dagelijkse mortaliteitsgegevens te berekenen en de lijst aan te leveren bij de slachterij.

Meer informatie kunt u vinden op de website van de RVO.

De Europese Commissie heeft tijdens een audit in 2014 aangegeven dat de dagelijkse sterftecijfers nodig zijn om te beoordelen of, en in welk stadium van het leven, er problemen waren met het dierenwelzijn op het bedrijf. Deze verplichting om de gegevens over de dagelijkse mortaliteit van vleeskuikens uit categorie 2 (33-39 kg/m2) en 3 (39-42 kg/m2) aan te leveren op het slachthuis, volgt uit de Europese Richtlijn 2007/43/EG (punt 1.1 van bijlage III). In juni 2019 is Nederland hier wederom op aangesproken. Vanaf 1 januari 2021 gaat de NVWA hierop handhaven.