Nieuws

IKB Kip - Jahresplan und Teilnahmegebühren 2025

Der IKB Kip-Jahresplan 2025 wurde von den Sektorexperten des Centraal College van Deskundigen IKB Kip (CCvD, „Zentrales Sachverständigenkollegium IKB Kip“) genehmigt und vom AVINED-Vorstand verabschiedet. Ziel von IKB Kip ist die Stärkung der „License to Produce“ der teilnehmenden Betriebe. Ein wichtiger Aspekt dabei ist das Vertrauen der Marktteilnehmer und der Gesellschaft in IKB Kip sowie

IKB Kip - annual plan and contribution 2025

The annual plan IKB Kip 2025 has been approved by the Central board of Experts (Central College van Deskundigen IKB Kip- CCvD) and adopted by the AVINED board. The aim of IKB Kip is to strengthen the license to produce to participants in the poultry meat chain. This involves building and maintaining the trust of

Intrekkingsdatum beperkingsgebied Putten

Met ingang van 20 december 2024 wordt het beperkingsgebied rond Putten ingetrokken.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Inventariserend onderzoek naar de ziekte van Marek spoort op dit moment niet aan tot extra bestrijdingsmaatregelen

4 maart 2020

Het virus van de ziekte van Marek is een van de meest hardnekkige virussen bij pluimvee. Om zicht te krijgen op een mogelijke Marek virus bij traag groeiende vleeskuikens is er een inventariserend onderzoek verricht. De onderzochte koppels vertoonden geen verschijnselen van de ziekte van Marek. Het virus van de Marekse ziekte is ook niet aangetoond. Het onderzoek spoort dus op dit moment niet aan tot extra bestrijdingsmaatregelen.

Het aandeel traag groeiende vleeskuikens neemt toe in Nederland. Om te zien of Marekse ziekte een probleem bij traag groeiende vleeskuikens zou kunnen zijn, is een inventariserend onderzoek verricht naar infecties met het virus van de ziekte van Marek en ziekteverschijnselen hiervan. De ziekte kenmerkt zich onder andere door tumorvorming van weefsel in verschillende lichaamszenuwen, organen, spieren en op de huid. Het onderzoek vond plaats bij vijf vleeskuikenkoppels, gehuisvest op verschillende bedrijven. Het onderzoek is gefinancierd door de pluimveesector via de onderzoeksbijdrage en uitgevoerd door de Gezondheidsdienst voor Dieren.

Wat is onderzocht?

Het volgende is onderzocht:

  • Het vóórkomen van Marek veldvirus in stofmonsters;
  • Het uitscheiden van het Marek veldvirus via veren;
  • Het vóórkomen van macroscopische en microscopische afwijkingen veroorzaakt door Marekse ziekte;
  • De prestaties van de koppels.

Wat zijn de resultaten?

Bij geen van de vijf koppels werden macroscopische of microscopische veranderingen gevonden die wijzen op de ziekte van Marek. In de onderzochte dieren en de stofmonsters werd ook geen Marek veldvirus gevonden. En de prestaties van alle koppels waren goed.

Wat zijn de conclusies?

De resultaten van deze studie sporen op dit moment niet aan tot extra bestrijdingsmaatregelen voor Marekse ziekte. Omdat het onderzoek maar bij een klein aantal bedrijven is verricht, mag niet geconcludeerd worden dat infecties met het Marekse ziekte virus niet aan de orde zijn bij de rest van de Nederlandse vleeskuikenbedrijven. Alertheid blijft geboden. In het kader van preventie is goede biosecurity, grondige reiniging en ontsmetting tussen rondes en all-in all-out erg belangrijk. Meerleeftijden systemen zijn in dit kader sterk af te raden. Voorafgaand aan dit onderzoek zijn er namelijk een aantal gevallen van Marekse ziekte bij traag groeiende vleeskuikens geconstateerd, met name in meerleeftijden systemen.

Lees hier meer over veterinaire praktijkonderzoeken, gefinancierd door de pluimveesector via de onderzoeksbijdrage.