Nieuws

Intrekkingsdatum beperkingsgebied Putten

Een beperkingsgebied (10 km) kan worden vrijgegeven vanaf 30 dagen nadat de besmetting is vastgesteld én de eerste R&O op het bedrijf heeft plaatsgevonden. Voorwaarde is dat in een gebied geen nieuw geval van HPAI wordt aangetroffen. Met ingang van 19 april 2025 wordt het beperkingsgebied rond Putten ingetrokken.

Bioveiligheidsplan verplicht in pluimveesector

Het ministerie van LVVN verplicht commerciële pluimveehouders om voor 31 december 2025, samen met hun dierenarts, een bioveiligheidsplan op te stellen.

Afvoermogelijkheden beperkingsgebied Putten (24 maart 2025)

Vanaf heden is afvoer van consumptie-eieren en vleeskuikens uit het beperkingsgebied Putten onder voorwaarden weer mogelijk.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

IKB Kip: Toename van Mycoplasma gallisepticum, wees alert!

28 januari 2022

Het aantal Mycoplasma gallisepticum (Mg) uitbraken is sinds het laatste kwartaal van 2021 toegenomen. In het vierde kwartaal van 2021 waren er tien uitbraken en in de eerste twee weken van 2022 nog vier. Mg is aangetroffen bij legbedrijven, kalkoenbedrijven en vermeerderingsbedrijven in de vleessector. De uitbraken bij vermeerderingsbedrijven zijn opmerkelijk, omdat de ziektekiem de afgelopen jaren niet meer is aangetroffen in deze deelsector.

Belangrijk om te weten

  • De meeste uitbraken komen voor in pluimveedichte gebieden.
  • Een besmetting bij een vermeerderingsbedrijf is extra zorgelijk, omdat Mg niet alleen horizontaal kan worden overgedragen (van bedrijf naar bedrijf), maar ook verticaal (via het broedei naar de nakomelingen).
  • Bij een uitbraak op een vermeerderingsbedrijf wordt het hele bedrijf door de NVWA besmet verklaard. Broedeieren kunnen niet meer buiten Nederland verhandeld worden. Omdat ook binnenlandse afzet zeer ongewenst is, kunnen besmette koppels vervroegd geslacht worden met daarbij een tegemoetkoming in de schade vanuit het Diergezondheidsfonds (DGF).
  • Mg beperkt zich niet tot een bepaald pluimveetype. Bestrijding van Mg is een collectief belang.

AVINED en IKB Kip roepen alle pluimveehouders op om alert te zijn op Mg en maatregelen te nemen om Mg buiten de deur te houden. Raadpleeg voor advies of bij twijfel uw dierenarts en laat uw dieren testen op Mg.
(Klik hier voor het volledige nieuwsbericht van Avined)

Tip voor vermeerdering (GD)