Nieuws

Vogelgriep op Duits pluimveebedrijf - beperkingsgebied in Nederland (02-07-24)

Op een legpluimveebedrijf In Bad Bentheim net over de grens in Duitsland is vogelgriep vastgesteld.  Duitsland heeft een beperkingszone ingesteld dat deels in Nederland valt.

EU-doelstelling legsector in 2023 overschreden

De EU stelt doelstellingen voor het maximaal percentage Salmonella besmette koppels in een lidstaat. Op onze website kunt u lezen naar welke serotypes gekeken wordt voor de verschillende schakels. Dankzij uw inzet en betrokkenheid bij de aanpak van Salmonella, lag het aantal Salmonellabesmettingen in de Nederlandse legsector al jaren onder de doelstelling van de EU.

Salmonellabesmettingen in de legsector, wat kunt u doen?

Sinds de zomer van 2023 is er sprake van een stijging in het aantal Salmonellabesmettingen (m.n. Salmonella Enteritidis; S.E.) op legpluimveebedrijven. Zoals in dit bericht te lezen is, heeft dit geleid tot het overschrijden van de EU doelstelling van 2%. Hoewel deze overschrijding geen directe gevolgen heeft voor de monitoring van Salmonella, is het belangrijk

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

IKB Kip: Drinkwateronderzoek

10 augustus 2022

Veel vragen die op het secretariaat van IKB Kip binnen komen gaan over drinkwateronderzoek. Hierbij de belangrijkste punten op een rij:

  • Het jaarlijks uitvoeren van drinkwateronderzoek is opgenomen in IKB Kip in voorschrift F15. Dit voorschrift geldt voor alle primaire bedrijven.
  • Voor het bacteriologisch onderzoek wordt één monster per stal genomen, voor het chemisch onderzoek één monster per bedrijfslocatie.
  • Monstername van drinkwateronderzoek mag worden uitgevoerd door een HOSOWO instantie of door de dierenarts waarmee een overeenkomst is afgesloten.
  • Analyse van drinkwateronderzoek wordt uitgevoerd door een laboratorium met een accreditaat NEN-EN-ISO/IEC 17025 met het product veedrinkwater of drinkwater en een chemische en een bacteriologische parameter in de scope.
  • Wanneer het onderzoek wordt uitgevoerd, moeten er dieren in de stal aanwezig zijn.

De voorschriften van IKB Kip zijn altijd openbaar en kunnen op certificatieschema IKB Kip worden bekeken.