Nieuws

Nieuwe versie van Mijn AVINED

Dinsdagmiddag 22 april wordt de nieuwe versie van Mijn AVINED gepubliceerd. Mijn AVINED krijgt een verbeterde vormgeving in de huisstijl van AVINED. Daarnaast wordt het systeem iets sneller in gebruik.

Verpakken Salmonella monsters

De Nederlandse pluimveesector zet zich in voor veilige voeding. U als pluimveehouder en levensmiddelenproducent levert een belangrijke bijdrage door monstermateriaal voor Salmonella-onderzoek in te sturen.

Reactie AVINED op artikel RIVM: eieren van hobbykippen

Avined heeft op dinsdag 15 april kennisgenomen van het advies van het RIVM om geen eieren van particulier gehouden leghennen meer te eten. Binnen de pluimveesector heeft het monitoren van PFAS in eieren van commerciële bedrijven al jarenlang hoge prioriteit. Sinds 1 januari 2023 gelden er Europese normen voor PFAS in eieren. Vanaf dat moment

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Hoe vaak maakt u gebruik van de douche?

1 december 2023

De pluimveesector wordt onder andere door het vogelgriepvirus op de proef gesteld, en heeft een beperkt arsenaal om het virus te voorkomen. Daarom willen we nogmaals het belang van het douchen benoemen. De douche verhoogt de biosecurity, oftewel het pakket aan preventieve maatregelen met als doel het risico op verspreiding van ziektekiemen te minimaliseren. De douche is onderdeel van het hele pakket aan hygiënemaatregelen, waarbij indouchen vooral van belang is voor het pluimveebedrijf zelf en uitdouchen voor de pluimveesector als collectief.

Waarom een douche?

Vanaf 1 juli 2028 bent u verplicht de beschikking te hebben over een doorloop-douche, conform de IKB Kip-voorschriften. Beschikt u als pluimveehouder over een douche op het perceel, maar voldoet deze niet aan het doorloop-principe, dan geldt een overgangstermijn tot 1 juli 2028. Dit gaat veelal over een instapdouche (zelfde kant in als uit). Bij een instapdouche is namelijk maar één deur aanwezig, waardoor er geen fysieke scheiding is tussen het vuile en het schone gedeelte. Hierdoor overlappen de looproutes en is er kans op kruisbesmetting. U kunt hier teruglezen waar de douche aan moet voldoen.