De werkwijze rondom Salmonellaonderzoek bij (opfok) (groot)ouderdieren is aangepast. Er wordt namelijk geen verificatieonderzoek meer uitgevoerd. Dit hebben wij vernomen van het ministerie van LNV en komt vanuit de achterliggende Europese regelgeving.
Wat is er gewijzigd?
Voorheen werd er na de eerste positieve testuitslag voor een Salmonella uit de Top 5 / Top 6*, een verificatieonderzoek uitgevoerd. Dit is niet meer mogelijk. Dieren worden direct na de eerste positieve testuitslag door de NVWA besmet verklaard. Zo’n koppel wordt vervroegd geslacht. De NVWA neemt met de pluimveehouder contact op bij een positieve testuitslag.
* De Top 5 betreft S. Enteritidis, S. Typhimurium (incl. monofasische S. Typhimurium), S. Hadar, S. Infantis en S. Virchow. Bij de voorschakels in de pluimveevleesketen wordt ook S. Java meegenomen (dit maakt de Top 6).
Wat kunt u doen
Neem monsters altijd zorgvuldig! Was vooraf uw handen, gebruik schone laarzen (ook de binnenkant van de overschoentjes wordt onderzocht), verstuur monsters direct en verpak ze goed.
Controleer extra of op het inzendformulier de juiste gegevens staan. Een voorbeeld inzendformulier kunt u hier vinden. Andere formulieren zijn ook toegestaan, mits de benodigde informatie erop staat.
Zorg ervoor dat de monsters duidelijk voorzien zijn van een identificatie, waaronder het stalnummer. Bij onduidelijke nummering (of bij het samenvoegen van monsters van meerdere stallen) is de kans groot dat alle stallen besmet worden verklaard en alle dieren moeten worden afgevoerd.
Hoe nu verder?
De aanpak is gewijzigd op basis van de visie vanuit de Europese Commissie op de implementatie van de betreffende Europese regelgeving. Deze wijziging kwam onverwachts en kan forse gevolgen hebben voor de pluimveesector en individuele bedrijven. AVINED verkent samen met de brancheverenigingen en LNV/NVWA welke vervolgacties mogelijk zijn.