Nieuws

EU-doelstellingen Salmonella besmettingen in 2023

De EU stelt jaarlijks doelstellingen voor het maximale percentage met Salmonella besmette koppels. Op onze website kunt u lezen naar welke serotypes gekeken wordt voor de verschillende schakels.

Salmonella stroomschema’s vernieuwd

De Salmonella stroomschema’s voor vleeskuikens, (opfok)leghennen en voorschakels zijn vernieuwd. Deze stroomschema’s worden voor u beschikbaar gesteld door AVINED en zijn een visuele weergave van de verplichtingen vanuit wetgeving en de IKB-regelingen rondom Salmonella.

Oproep: doe mee aan het “Happy Feet” onderzoek naar tenenpikken bij leghennen

Wageningen Livestock Research (WLR) voert in samenwerking met Agromix Broederij en Opfokintegratie, Lohmann Breeders, Cargill Animal Nutrition, ABZ Diervoeding, Vencomatic en AVINED een onderzoek uit naar tenenpikkerij bij leghennen in Nederland.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

EU-doelstellingen Salmonella besmettingen in 2023

18 september 2024

De EU stelt jaarlijks doelstellingen voor het maximale percentage met Salmonella besmette koppels. Op onze website kunt u lezen naar welke serotypes gekeken wordt voor de verschillende schakels. Dankzij uw inzet en betrokkenheid bij de aanpak van Salmonella, heeft de Nederlandse pluimveesector de doelstellingen van de EU keer op keer behaald. Voor (groot)ouderdieren, vleeskuikens en vleeskalkoenen is dat in 2023 opnieuw gelukt. Helaas zijn de Salmonellabesmettingen bij leghennen in 2023 boven de EU doelstelling uitgekomen.

Hoewel de overschrijding geen directe gevolgen heeft voor de monitoring van Salmonella, is het belangrijk om het aantal besmettingen in de legsector weer te laten dalen. Zo kunnen we gezamenlijk de voedselveiligheid borgen en onze exportpositie en afzet-/verwerkingsmogelijkheden behouden. In dit nieuwsbericht geven wij enkele handvatten voor het voorkomen van een Salmonella besmetting. Ook leest u hier terug wat u moet doen als er Salmonella wordt gevonden bij uw legkoppel.

Voor 2023 is het besmettingspercentage per schakel als volgt (tussen haakjes staat de EU-doelstelling):

(Groot)ouderdieren  0,40% (max. 1%)
Leghennen 3,46% (max. 2%)
Vleekuikens 0,11% (max. 1%)
Vleeskalkoenen 0,00% (max. 1%)