Nieuws

Blijf alert op vogelgriep! (11 oktober 2024)

We zien in verschillende Europese landen de laatste tijd geregeld uitbraken van vogelgriep bij pluimveebedrijven. AVINED roept alle partijen in de pluimveeketen op om alert te blijven op de bioveiligheidsmaatregelen.

Format keurmerk IKB PSB beschikbaar

Om u te helpen bij het laten zien van het nieuwe keurmerk dat voldoet aan de vereisten in het keurmerkreglement, stellen wij formats beschikbaar waar u gebruik van kunt maken.

Wijzigingen certificatieschema IKB PSB per 1 september a.s.

In overleg met de Adviescommissie IKB PSB is een aantal wijzigingen in het certificatieschema IKB PSB voorbereid. Per 1 september 2024 worden een aantal wijzigingen doorgevoerd in IKB PSB.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Blijf alert op vogelgriep! (11 oktober 2024)

11 oktober 2024

In 2024 zijn op pluimveebedrijven in Nederland tot nu toe geen uitbraken van vogelgriep geweest. Ook bij wilde vogels blijft het aantal besmettingen op dit moment nog beperkt. De herfst is begonnen en de vogeltrek komt inmiddels op gang, wat risico’s met zich meebrengt. We zien in verschillende Europese landen de laatste tijd geregeld uitbraken van vogelgriep bij pluimveebedrijven. Zo zijn er al uitbraken geweest in Duitsland, Frankrijk, Denemarken, Tsjechië, Polen, Hongarije, Italië en Oostenrijk.

Bioveiligheid
AVINED roept alle partijen in de pluimveeketen op om alert te blijven op de bioveiligheidsmaatregelen.

  • Let op de hygiëne op uw pluimveebedrijf (10 tips voor een goede bioveiligheid);
  • Wees zeer terughoudend met stalbezoek en zorg ervoor dat bezoekers aan het hygieneprotocol voldoen (incl. douchen);
  • Zorg voor schone vervoersmiddelen van en naar pluimveebedrijven;
  • Let op schone eiertrays.

Melden bij twijfel
Het is belangrijk dat vogelgriepuitbraken snel worden ontdekt, zodat maatregelen kunnen worden getroffen. Daarom zijn meldcriteria vastgesteld. Als uw dieren aan deze criteria voldoen, moet u dit melden bij de NVWA (melding bij NVWA). Ten algemene geldt: als u twijfel heeft over ziekteverschijnselen bij uw pluimvee en uw dierenarts kan vogelgriep niet uitsluiten: meldt dit bij de NVWA. De NVWA komt snel in actie en laat met spoed monsters onderzoeken, zodat u ook snel een uitslag heeft.