Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit stelt per 26 oktober 2021 om 12:00 uur voor heel Nederland een ophokplicht in voor alle bedrijven die commercieel pluimvee houden. De maatregel wordt genomen naar aanleiding van een vondst van hoogpathogene vogelgriep (H5) bij leghennen op een biologisch pluimveebedrijf in Zeewolde (Flevoland). Om verspreiding van het virus te voorkomen, wordt het besmette bedrijf in Zeewolde met circa 36.000 dieren door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geruimd.
Met het oog op de uitbraak in Zeewolde, toenemende vondsten van dode wilde vogels in noord Nederland én besmette wilde vogels in Duitsland, stelt minister Schouten een landelijke ophokplicht in voor commercieel gehouden pluimvee. Dit gebeurt om het risico op insleep van het vogelgriepvirus uit wilde vogels bij bedrijven in Nederland te verkleinen. Dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels en kippen zijn verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen om zoveel mogelijk te voorkomen dat de vogels in contact komen met zieke wilde vogels of hun uitwerpselen. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van pluimvee, watervogels en loopvogels. Het ministerie van LNV zal het insleeprisico laten beoordelen door de deskundigengroep dierziekten. AVINED vindt het instellen van een landelijke ophokplicht als tijdelijke maatregel in deze situatie verstandig. Zo kan goed beoordeeld worden hoe de veterinaire situatie is en welke risico’s er zijn op verdere introducties. AVINED hoopt dat het mogelijk is de ophokplicht op korte termijn weer op te heffen of regionaal af te schalen. Klik hier voor meer informatie over de ophokplicht (NVWA).
Vervoersverbod Zeewolde
In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Zeewolde liggen 6 andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep. In de 10 kilometerzone rondom dit bedrijf liggen nog 9 andere pluimveebedrijven. Minister Schouten heeft per direct een vervoersverbod voor pluimveebedrijven afgekondigd in deze zone van 10 kilometer rond het bedrijf in Zeewolde. Een vervoersverbod heeft betrekking op pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel, maar ook op andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met commercieel gehouden gevogelte. Klik hier voor meer informatie over de uitbraak in Zeewolde.
Goede bioveiligheidsstatus van groot belang
Een goede bioveiligheidsstatus is van groot belang om het risico op insleep van vogelgriep te verkleinen. AVINED roept een ieder op scherp te blijven en alle juiste biosecurity maatregelen te nemen. Vul bijvoorbeeld eens de vernieuwde AVINED-hygiënescan in. Naast een goede bioveiligheidsstatus is het belangrijk dat vondsten van dode wilde vogels worden gemeld bij de daarvoor bestemde instanties. En vergeet niet de meldplicht voor vogelgriep.