Nieuws

IKB Kip - Jahresplan und Teilnahmegebühren 2025

Der IKB Kip-Jahresplan 2025 wurde von den Sektorexperten des Centraal College van Deskundigen IKB Kip (CCvD, „Zentrales Sachverständigenkollegium IKB Kip“) genehmigt und vom AVINED-Vorstand verabschiedet. Ziel von IKB Kip ist die Stärkung der „License to Produce“ der teilnehmenden Betriebe. Ein wichtiger Aspekt dabei ist das Vertrauen der Marktteilnehmer und der Gesellschaft in IKB Kip sowie

IKB Kip - annual plan and contribution 2025

The annual plan IKB Kip 2025 has been approved by the Central board of Experts (Central College van Deskundigen IKB Kip- CCvD) and adopted by the AVINED board. The aim of IKB Kip is to strengthen the license to produce to participants in the poultry meat chain. This involves building and maintaining the trust of

Intrekkingsdatum beperkingsgebied Putten

Met ingang van 20 december 2024 wordt het beperkingsgebied rond Putten ingetrokken.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Beoordeling vogelgriepsituatie (7 november 2024)

7 november 2024

De deskundigengroep dierziekten heeft eind oktober 2024 een risicobeoordeling gemaakt van de vogelgriepsituatie in Nederland (zie: verslag). De kans dat een commercieel pluimveebedrijf getroffen wordt door vogelgriep (HPAI) is momenteel laag tot matig. De beoordeling heeft wel een grote mate van onzekerheid.

  • In Nederland zijn sinds december 2023 geen uitbraken van HPAI geweest bij commerciële en hobbymatige houderijen.
  • De deskundigengroep meldt dat bij de wilde vogelmonitoring van Erasmus MC (levende vogels) en WBVR (dode vogels) de afgelopen tijd geen vogels positief zijn getest op HPAI.
  • De komende drie weken zullen er met de najaarstrek meer watervogels naar Nederland trekken. Op deze noordelijke trekroute zijn in Noord-Duitsland enkele vogels HPAI-positief bevonden. Er zijn geen berichten over toegenomen sterfte onder wilde vogels uit de landen ten noorden van Nederland.
  • Het is niet bekend of wilde vogels geïnfecteerd zijn met een HPAI-virus variant, die gepaard gaat met weinig sterfte onder wilde watervogels (zoals eerder wel gezien). Dit zal uit de wilde vogelmonitoring van november moeten blijken.
  • In de rest van Europa worden sinds begin september 2024 weer relatief veel uitbraken van vogelgriep gemeld. De meeste uitbraken zijn in Midden- en Oost-Europa (vooral Hongarije en Polen). Er zijn ook de nodige uitbraken het zuiden van Europa (Frankrijk en Italië). De deskundigengroep meldt dat deze landen grotendeels op een andere vogelmigratieroute liggen dan Nederland, waardoor de kans dat wilde vogels vanuit Oost-Europa naar Nederland komen relatief klein is. In het zuiden en oosten van Duitsland zijn drie uitbraken van vogelgriep gemeld. Ook in het Verenigd Koninkrijk is een uitbraak van vogelgriep gemeld.

Blijf alert!
Deze beoordeling is een momentopname en de deskundigengroep meldt nadrukkelijk dat er een grote mate van onzekerheid in de beoordeling zit. Het is voor iedereen in de pluimveeketen belangrijk om alert te blijven op de bioveiligheid om uitbraken van vogelgriep te voorkomen.

  • Let op de hygiëne op uw pluimveebedrijf (10 tips voor een goede bioveiligheid).
  • Wees zeer terughoudend met stalbezoek en zorg ervoor dat bezoekers aan het hygiëneprotocol voldoen (incl. douchen).
  • Zorg voor schone vervoersmiddelen van en naar pluimveebedrijven.
  • Let op schone eiertrays.

Vervoer van pluimvee
Voor vervoersmiddelen met pluimvee en broedeieren geldt een lijst van EU-risicolanden, waarvoor een verplichte tweede R&O van toepassing is. Deze lijst is de laatste tijd aangepast, vanwege uitbraken van HPAI in diverse landen. Roemenië wordt nog aan deze toegevoegd.