Nieuws

Nieuwe versie van Mijn AVINED

Dinsdagmiddag 22 april wordt de nieuwe versie van Mijn AVINED gepubliceerd. Mijn AVINED krijgt een verbeterde vormgeving in de huisstijl van AVINED. Daarnaast wordt het systeem iets sneller in gebruik.

Verpakken Salmonella monsters

De Nederlandse pluimveesector zet zich in voor veilige voeding. U als pluimveehouder en levensmiddelenproducent levert een belangrijke bijdrage door monstermateriaal voor Salmonella-onderzoek in te sturen.

Reactie AVINED op artikel RIVM: eieren van hobbykippen

Avined heeft op dinsdag 15 april kennisgenomen van het advies van het RIVM om geen eieren van particulier gehouden leghennen meer te eten. Binnen de pluimveesector heeft het monitoren van PFAS in eieren van commerciële bedrijven al jarenlang hoge prioriteit. Sinds 1 januari 2023 gelden er Europese normen voor PFAS in eieren. Vanaf dat moment

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Aanpassing benchmarkwaarden antibioticumgebruik reguliere vleeskuikens

27 december 2024

Per 1 januari 2025 wijzigen de benchmarkwaarden voor het antibioticumgebruik voor reguliere vleeskuikens. De benchmarkwaarden waren 12 en 24 DDDA. Voor de komende twee jaar gelden de waarden 10 en 20 DDDA. Een regulier vleeskuikenbedrijf met een antibioticumgebruik van:

  • 10 DDDA of minder valt in het streefgebied (groen)
  • meer dan 10 en maximaal 20 DDDA valt in het signaleringsgebied (oranje)
  • meer dan 20 DDDA valt in het in actiegebied (rood).

De waarden voor trager groeiende vleeskuikens en ook andere pluimveesectoren wijzigen niet.

Deze wijziging is een onderdeel van een afspraak die de pluimveesector in 2018 met het ministerie van LNV heeft gemaakt om de benchmarkwaarden stapsgewijs te verlagen. De AVINED-werkgroep antibiotica pluimveesector heeft positief geadviseerd over de haalbaarheid van deze laatste fase van de afbouw van de benchmarkwaarden voor reguliere vleeskuikens.

Vleeskuikenbedrijven krijgen meerdere keren per jaar een benchmarkrapport. Vleeskuikenbedrijven die deelnemen aan IKB Kip worden twee keer per jaar beoordeeld op het antibioticumgebruik. Bedrijven worden ingedeeld in een groen, oranje of rood gebied. Bedrijven die niet in het groene gebied vallen, moeten acties ondernemen om een daling in antibioticumgebruik te realiseren. Binnen IKB Kip worden bij de eerstkomende beoordeling (februari-maart 2025) de gewijzigde benchmarkwaarden gehanteerd.

Benchmarkwaarden vleeskuikenbedrijven

Type bedrijf streefgebied signaleringsgebied actiegebied
Vleeskuikenbedrijf regulier < 10 > 10 < 20 > 20

* voor bedrijven die in één jaar trager groeiende kuikens én reguliere kuikens hebben, worden de waarden aangepast naar rato van het aantal dagen dat de verschillende categorieën vleeskuikens op het bedrijf waren.