Nieuws

Vogelgriep op Duits pluimveebedrijf - beperkingsgebied in Nederland (02-07-24)

Op een legpluimveebedrijf In Bad Bentheim net over de grens in Duitsland is vogelgriep vastgesteld.  Duitsland heeft een beperkingszone ingesteld dat deels in Nederland valt.

EU-doelstelling legsector in 2023 overschreden

De EU stelt doelstellingen voor het maximaal percentage Salmonella besmette koppels in een lidstaat. Op onze website kunt u lezen naar welke serotypes gekeken wordt voor de verschillende schakels. Dankzij uw inzet en betrokkenheid bij de aanpak van Salmonella, lag het aantal Salmonellabesmettingen in de Nederlandse legsector al jaren onder de doelstelling van de EU.

Salmonellabesmettingen in de legsector, wat kunt u doen?

Sinds de zomer van 2023 is er sprake van een stijging in het aantal Salmonellabesmettingen (m.n. Salmonella Enteritidis; S.E.) op legpluimveebedrijven. Zoals in dit bericht te lezen is, heeft dit geleid tot het overschrijden van de EU doelstelling van 2%. Hoewel deze overschrijding geen directe gevolgen heeft voor de monitoring van Salmonella, is het belangrijk

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Extra eisen IKB Ei en IKB Kip bij Salmonella monitoring voorschakels

Er zijn twee aanvullende eisen als u IKB Ei of IKB Kip gecertificeerd bent als (opfok)(groot)ouderdierbedrijf:

  1. Op basis van de wetgeving moeten uw uitslagen (door het laboratorium) worden opgenomen in de Salmonelladatabank KIPnet.
    • IKB Ei stelt daarboven op als eis dat alle uitslagen van de Salmonellaonderzoeken aantoonbaar gemeld dienen te worden aan:
      1. de broederij en afnemer van de broedeieren – opfok (groot)ouderdieren
      2. het opfok (groot)ouderdierbedrijf dat de dieren heeft geleverd en de afnemer van de broedeieren – (groot)ouderdieren
    • IKB Kip stelt daarboven op als eis dat de uitslag van de Salmonellaonderzoeken aantoonbaar gemeld dienen te worden aan:
      1. de broederij (alleen inlegvellen) en afnemer van de broedeieren (inlegvellen en overschoentjes) – opfok (groot)ouderdieren
      2. het opfok (groot)ouderdierbedrijf dat de dieren heeft geleverd (enkel indien uitslag eerste onderzoek positief is) en afnemer van de broedeieren – (groot)ouderdieren
  2. Bij IKB Ei en IKB Kip moet er in bepaalde gevallen na reiniging en ontsmetting van de stal een stalonderzoek (swabs) plaatsvinden. Het stalonderzoek moet worden uitgevoerd door een erkende HOSOWO-instantie of de dierenarts waarmee de pluimveehouder een IKB-overeenkomst heeft afgesloten. Onderstaand vindt u voor IKB Ei en IKB Kip de voorwaarden wanneer het stalonderzoek uitgevoerd moeten worden en wanneer een nieuw koppel mag worden opgezet.
    • IKB Ei heeft als voorwaarde dat als het koppel besmet is verklaard met één van de relevante serotypes (S.E., S.T, S.H., S.I., S.V.) er een stalonderzoek moet worden uitgevoerd om na te gaan of er geen Salmonella (S.E., S.T, S.H., S.I., S.V.) meer aanwezig is. Als dat wel zo is, moet de R&O opnieuw plaatsvinden totdat er geen van voornoemde serotypes meer aanwezig is in de stal. Pas dan mag een nieuw koppel worden opgezet.
    • Bij IKB Kip is de laatste monstername voor overplaatsing/afvoer bepalend of stalonderzoek moet plaatsvinden. Als bij de laatste monstername voor overplaatsing Salmonella is aangetoond, dan moet een stalonderzoek plaatsvinden. Een nieuw koppel mag pas worden opgezet als er geen Salmonella wordt aangetoond in het stalonderzoek. Als dat wel zo is, moet de R&O opnieuw plaatsvinden totdat er geen Salmonella meer aangetoond wordt.