De Salmonella aanpak speelt een grote rol in voedselveiligheid in de pluimveesector. De Salmonella aanpak heeft succes. Ook in vergelijking met andere Europese lidstaten. Europese regelgeving vormt de basis voor de Salmonella aanpak in de pluimveesector. De nationale regelgeving staat nadere voorwaarden:
- De regelgeving is ondergebracht bij het ministerie van LNV. Lees hier meer.
- De NVWA heeft op haar website informatie opgenomen rondom de aanpak voor de afhandeling bij Salmonella positieve monsters. Dit is voornamelijk gericht op legeindbedrijven en (opfok) (groot)ouderdieren.
Hier vindt u informatie over Salmonella bij de verschillende bedrijfstypes:
Rol AVINED
- Vervult een coördinerende rol bij de verbetering van de Salmonella-aanpak in Nederland. Een werkgroep met vertegenwoordigers vanuit de pluimveesector en dierenartsen is ingesteld. Regelmatig vindt afstemming plaats met de diervoederindustrie.
- Verzorgt tevens de afstemming met overheid (NVWA/LNV/RVO) over problemen rondom uitvoering en interpretatie van de regelgeving in de praktijk, voorstellen tot aanpassing van regelgeving, subsidies etc.
- Informeert bedrijven over regelgeving en ontwikkelingen rondom Salmonella.
- Beheert de databank waar alle Salmonella uitslagen van pluimveebedrijven vastgelegd worden. Deze resultaten zijn in te zien in uw eigen digitale dossier Mijn AVINED.
- Mochten er uitslagen nog niet zijn ingelezen, of is de informatie van de uitslag niet juist? Neem dan contact op met uw laboratorium.
Onderstaande knop biedt toegang tot KIP Microbiologisch Onderzoek (KIP MO). Dit is een databank voor het aanmelden en het raadplegen van Salmonella uitslagen door erkende laboratoria.
KIP MO