Nieuws

Aanpassing benchmarkwaarden antibioticumgebruik reguliere vleeskuikens

Per 1 januari 2025 wijzigen de benchmarkwaarden voor het antibioticumgebruik voor reguliere vleeskuikens.

IKB Kip - Jahresplan und Teilnahmegebühren 2025

Der IKB Kip-Jahresplan 2025 wurde von den Sektorexperten des Centraal College van Deskundigen IKB Kip (CCvD, „Zentrales Sachverständigenkollegium IKB Kip“) genehmigt und vom AVINED-Vorstand verabschiedet. Ziel von IKB Kip ist die Stärkung der „License to Produce“ der teilnehmenden Betriebe. Ein wichtiger Aspekt dabei ist das Vertrauen der Marktteilnehmer und der Gesellschaft in IKB Kip sowie

IKB Kip - annual plan and contribution 2025

The annual plan IKB Kip 2025 has been approved by the Central board of Experts (Central College van Deskundigen IKB Kip- CCvD) and adopted by the AVINED board. The aim of IKB Kip is to strengthen the license to produce to participants in the poultry meat chain. This involves building and maintaining the trust of

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Hygiënezones van het pluimveebedrijf

Het indelen van het bedrijfsterrein in verschillende hygiënezones maakt het eenvoudiger om risico’s in beeld te brengen en hygiënemaatregelen te kunnen nemen. Hiervoor wordt vaak gesproken over een schoon en vuil bedrijfsgedeelte. Wat wordt hiermee bedoeld? Om het makkelijker te begrijpen welke delen van het bedrijfsterrein als vuil en schoon worden gezien, maken we gebruik van gekleurde zones: de rode zone, oranje zone en groene zone. Het vuile bedrijfsgedeelte bevindt zich in de rode zone en het schone bedrijfsgedeelte bevindt zich in de oranje en groene zone.

Rode, oranje en groene zone

Om deze gekleurde zones beter in kaart te brengen, zijn er twee bedrijfsplattegronden getekend waarin we de gekleurde zones aangeven.

  • In de rode zone bevindt zich het parkeerterrein en het perceel tot aan de ingang van de hygiënesluis.
  • In de oranje zone (overgangsweg) bevindt zich de hygiënesluis, waar gedoucht en omgekleed wordt en het bedrijfsterrein tot aan de ingang van de dierruimtes. In deze zone vindt de overgang plaats van de rode zone naar de groene zone en omgekeerd.
  • In de groene zone bevinden zich de dierruimtes. Deze ruimte is afgesloten van de rode zone en is ook alleen te bereiken via de hygiënesluis in de oranje zone.

Situatie 1: hygiënesluis op de rand

In situatie 1 is de hygiënesluis gebouwd aan de rand van het bedrijfsterrein. Om de stallen te bereiken moet men over het bedrijfsterrein lopen. Belangrijk is om in de voorruimtes van de stallen stal-eigenschoeisel en stal-eigenkleding aan te trekken.

plattegrond_situatie-1_v2.png

Situatie 2: hygiënesluis aan de stal

In situatie 2 is de hygiënesluis met doorloop-douche gebouwd aan één van de stallen. Wanneer de andere stal bezocht wordt, kan in de ideale situatie gebruik gemaakt worden van een doorloop die tussen beide (of meerdere) stallen gebouwd is. Indien er geen gebruik gemaakt kan worden van een doorloop, zal men over het bedrijfsterrein moeten lopen om de andere stal(len) te bezoeken. Ook hier is het belangrijk dat in de voorruimtes stal-eigenschoeisel en stal-eigenkleding aangetrokken wordt.

plattegrond_situatie-2_v2.png