Bacteriën die resistent zijn tegen antibiotica kunnen bij mens en dier voor problemen zorgen. Om de resistentie te verminderen, wil de pluimveesector het gebruik van antibiotica flink verlagen. De sector werkt hier sinds 2009 aan en met goede resultaten. Zo is bij vleeskuikens een reductie bereikt van 81% in het gebruik en bij kalkoenen 76% (sinds 2011). Bij bedrijven in de legsector is het gebruik van antibiotica al jaren zeer laag. Het gebruik van de voor de mens belangrijk derde keus middelen is in de pluimveesector nog forser gedaald. Kortom, de aanpak werkt.
Antibiotica aanpak
De kern van de aanpak van antibiotica is de centrale registratie van al het gebruik en het benchmarken en beoordelen hiervan bij de bedrijven. Bedrijven met een hoger gebruik van antibiotica worden via het kwaliteitsschema IKB Kip aangesproken. De aanpak stimuleert samenwerking met de dierenarts en andere erfbetreders. De antibiotica aanpak is dynamisch en wordt geregeld aangepast n.a.v. besprekingen in de algemene werkgroep antibiotica pluimveesector of in de specifieke sectorwerkgroepen kalkoen, leg en opfok vlees.
In de pluimveesector wordt veel data verzameld over de bedrijven, dieren en gebruikte antibiotica. Deze geregistreerde data wordt geanalyseerd om bij knelpunten verdere stappen te kunnen zetten. Een goede diergezondheid is essentieel bij het verlagen van het antibioticagebruik. AVINED laat jaarlijks veel veterinair onderzoek doen bij onder andere de Gezondheidsdienst voor Dieren.
Meer over antibiotica
- Benchmarkwaarden antibiotica
- Zelfcontrole programma antibiotica pluimveesector
- Antibiotica rekenmethode
- Aanpak bedrijven structureel hoog antibioticagebruik vleeskuikens
- Aanpak bedrijven structureel hoog antibioticagebruik opfok(groot)ouderdieren vlees
- Terugdringen colistinegebruik legsector
- Voorkom overschatting antibioticagebruik
- Traject verantwoord antibioticagebruik kalkoensector