Nieuws

Vogelgriep op Duits pluimveebedrijf - beperkingsgebied in Nederland (02-07-24)

Op een legpluimveebedrijf In Bad Bentheim net over de grens in Duitsland is vogelgriep vastgesteld.  Duitsland heeft een beperkingszone ingesteld dat deels in Nederland valt.

EU-doelstelling legsector in 2023 overschreden

De EU stelt doelstellingen voor het maximaal percentage Salmonella besmette koppels in een lidstaat. Op onze website kunt u lezen naar welke serotypes gekeken wordt voor de verschillende schakels. Dankzij uw inzet en betrokkenheid bij de aanpak van Salmonella, lag het aantal Salmonellabesmettingen in de Nederlandse legsector al jaren onder de doelstelling van de EU.

Salmonellabesmettingen in de legsector, wat kunt u doen?

Sinds de zomer van 2023 is er sprake van een stijging in het aantal Salmonellabesmettingen (m.n. Salmonella Enteritidis; S.E.) op legpluimveebedrijven. Zoals in dit bericht te lezen is, heeft dit geleid tot het overschrijden van de EU doelstelling van 2%. Hoewel deze overschrijding geen directe gevolgen heeft voor de monitoring van Salmonella, is het belangrijk

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Veel gestelde vragen tarieven Aangewezen Databanken

De uitvoeringskosten zijn vastgesteld door de totale uitvoeringskosten te verdelen naar rato van belasting van de ICT en administraties door een bepaald bedrijfstype en vervolgens te delen door het aantal actieve registraties (KIP-nummers). Ieder KIP-nummer betaalt dus. De overheid houdt toezicht op de juiste kostendekkende doorberekening.

De kosten worden niet meer doorbelast per opgezet dier, maar per (bedrijfstype) registratie (KIP-nummer). Het is voor deze taken niet zo dat kleine bedrijven de ICT en administraties minder belasten dan grote bedrijven. De totale uitvoeringskosten voor de sector zijn bij deze methode lager doordat deze veel eenvoudiger is.

De overheid wil van alle sectoren weten wat het antibioticagebruik is. De organisaties in de legsector hebben daarom besloten de geleverde antibiotica te laten registreren in de database CRA. Hierdoor kan de legsector het lage gebruik van antibiotica aantonen. Het gebruik van de database CRA brengt kosten met zich mee. De kosten zijn voor de legbedrijven lager dan voor bedrijven in de vleessector, omdat minder werkzaamheden voor de legsector verricht worden.

Dit komt doordat AVINED in de loopt van de tijd nieuwe activiteiten is gaan uitvoeren die verschillende grondslagen (per dier, per bedrijf) en verschillende momenten van goedkeuring van tarieven hebben. In de toekomst wordt dit waar mogelijk vereenvoudigd.