Nieuws

Reactie AVINED op artikel RIVM: eieren van hobbykippen

Avined heeft op dinsdag 15 april kennisgenomen van het advies van het RIVM om geen eieren van particulier gehouden leghennen meer te eten. Binnen de pluimveesector heeft het monitoren van PFAS in eieren van commerciële bedrijven al jarenlang hoge prioriteit. Sinds 1 januari 2023 gelden er Europese normen voor PFAS in eieren. Vanaf dat moment

Intrekkingsdatum beperkingsgebied Putten

Een beperkingsgebied (10 km) kan worden vrijgegeven vanaf 30 dagen nadat de besmetting is vastgesteld én de eerste R&O op het bedrijf heeft plaatsgevonden. Voorwaarde is dat in een gebied geen nieuw geval van HPAI wordt aangetroffen. Met ingang van 19 april 2025 wordt het beperkingsgebied rond Putten ingetrokken.

Bioveiligheidsplan verplicht in pluimveesector

Het ministerie van LVVN verplicht commerciële pluimveehouders om voor 31 december 2025, samen met hun dierenarts, een bioveiligheidsplan op te stellen.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Meld elke verplaatsing binnen 5 werkdagen in KIP

19 oktober 2023

Nog steeds worden veel verplaatsingen van pluimvee te laat gemeld in Mijn AVINED (KIP). De wettelijke termijn hiervoor is vijf werkdagen. In 2023 werden tot nu toe 16% van de verplaatsingen te laat gemeld. In 2018 was dit nog ruim 36%. Veel pluimveehouders zijn op tijd gaan melden, maar het moet nog beter.

Waarom is het belangrijk om op tijd te melden?
Te laat gemelde gegevens bemoeilijken de bestrijding van dierziekten en zijn dus voor de hele sector een risico. Het is daarom een wettelijke overtreding. Daarnaast overweegt RVO de administratieve kosten in rekening te gaan brengen bij pluimveehouders die te laat melden, omdat te late meldingen ook extra uitvoeringskosten veroorzaken. Daarom is in Mijn AVINED nu duidelijk zichtbaar welke formulieren te laat gemeld zijn, zodat kan worden bekeken wat er misging en dit in de toekomst kan worden voorkomen.