Nieuws

Reactie AVINED op artikel RIVM: eieren van hobbykippen

Avined heeft op dinsdag 15 april kennisgenomen van het advies van het RIVM om geen eieren van particulier gehouden leghennen meer te eten. Binnen de pluimveesector heeft het monitoren van PFAS in eieren van commerciële bedrijven al jarenlang hoge prioriteit. Sinds 1 januari 2023 gelden er Europese normen voor PFAS in eieren. Vanaf dat moment

Intrekkingsdatum beperkingsgebied Putten

Een beperkingsgebied (10 km) kan worden vrijgegeven vanaf 30 dagen nadat de besmetting is vastgesteld én de eerste R&O op het bedrijf heeft plaatsgevonden. Voorwaarde is dat in een gebied geen nieuw geval van HPAI wordt aangetroffen. Met ingang van 19 april 2025 wordt het beperkingsgebied rond Putten ingetrokken.

Bioveiligheidsplan verplicht in pluimveesector

Het ministerie van LVVN verplicht commerciële pluimveehouders om voor 31 december 2025, samen met hun dierenarts, een bioveiligheidsplan op te stellen.

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Wijziging bemonsteringsfrequentie Salmonella (groot)ouderdierbedrijven per 1 juli 2023

2 juni 2023

In 2020 is de EU-doelstelling voor Salmonellabesmettingen in (groot)ouderdieren overschreden. Hierdoor is de bemonsteringfrequentie voor regulier onderzoek bij koppels (groot)ouderdieren destijds verhoogd.

Doordat de EU-doelstelling weer twee jaar op rij behaald is (in 2021 en 2022), heeft de NVWA toegezegd dat de wettelijke bemonsteringsfrequentie per 1 juli 2023 terugkeert naar driewekelijks voor regulier onderzoek en twee keer per ronde voor officieel onderzoek (zie bericht NVWA).

Houd er rekening mee dat dit gaat om de wettelijke minimale bemonsteringsfrequentie. Dit staat los van eventuele bovenwettelijke afspraken die u bijvoorbeeld heeft met uw afnemer.