Nieuws

Vogelgriep op Duits pluimveebedrijf - beperkingsgebied in Nederland (02-07-24)

Op een legpluimveebedrijf In Bad Bentheim net over de grens in Duitsland is vogelgriep vastgesteld.  Duitsland heeft een beperkingszone ingesteld dat deels in Nederland valt.

EU-doelstelling legsector in 2023 overschreden

De EU stelt doelstellingen voor het maximaal percentage Salmonella besmette koppels in een lidstaat. Op onze website kunt u lezen naar welke serotypes gekeken wordt voor de verschillende schakels. Dankzij uw inzet en betrokkenheid bij de aanpak van Salmonella, lag het aantal Salmonellabesmettingen in de Nederlandse legsector al jaren onder de doelstelling van de EU.

Salmonellabesmettingen in de legsector, wat kunt u doen?

Sinds de zomer van 2023 is er sprake van een stijging in het aantal Salmonellabesmettingen (m.n. Salmonella Enteritidis; S.E.) op legpluimveebedrijven. Zoals in dit bericht te lezen is, heeft dit geleid tot het overschrijden van de EU doelstelling van 2%. Hoewel deze overschrijding geen directe gevolgen heeft voor de monitoring van Salmonella, is het belangrijk

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

IKB Kip: Tips voor de IKB Kip controle 2022

10 mei 2022

Elk jaar maken we een overzicht van de meest vastgestelde afwijkingen van het voorgaande jaar. We geven u graag een aantal tips om afkeur op deze voorschriften te voorkomen.

  1. Voer minimaal één keer per 12 maanden (365 dagen) een drinkwateronderzoek uit volgens de HOSOWO-regeling (voorschrift F15). Dit onderzoek moet uitgevoerd worden door de dierenarts waarmee de pluimveehouder een IKB overeenkomst heeft of een erkende HOSOWO-instantie. Goed drinkwater is van belang voor gezonde dieren en veilige producten.
  2. Vleeskuikenhouders: Vergeet niet het percentage letsel binnen 4 dagen na ontvangst schriftelijk terug te koppelen aan de betrokken laadploeg (voorschrift VC16). Het is van belang om alle resultaten, zowel goede als slechte, door te geven. De betreffende laadploeg kan deze gegevens namelijk gebruiken om het proces van vangen en laden te verbeteren.
  3. Iedere 365 dagen moet de hygiënescan ingevuld worden door alle IKB Kip deelnemers met een pluimveebedrijf via Mijn AVINED (voorschrift J20). De hygiënescan is recentelijk vernieuwd en geeft inzicht in de hygiënemaatregelen op uw bedrijf. Aan het einde van de scan worden aandachtspunten gegeven waarmee u de bedrijfshygiëne kunt verbeteren. Voor buitenlandse deelnemers is een vertaalde versie van de hygiënescan beschikbaar onder ‘Downloads’ in English en Deutsch.