Nieuws

Vogelgriep op Duits pluimveebedrijf - beperkingsgebied in Nederland (02-07-24)

Op een legpluimveebedrijf In Bad Bentheim net over de grens in Duitsland is vogelgriep vastgesteld.  Duitsland heeft een beperkingszone ingesteld dat deels in Nederland valt.

EU-doelstelling legsector in 2023 overschreden

De EU stelt doelstellingen voor het maximaal percentage Salmonella besmette koppels in een lidstaat. Op onze website kunt u lezen naar welke serotypes gekeken wordt voor de verschillende schakels. Dankzij uw inzet en betrokkenheid bij de aanpak van Salmonella, lag het aantal Salmonellabesmettingen in de Nederlandse legsector al jaren onder de doelstelling van de EU.

Salmonellabesmettingen in de legsector, wat kunt u doen?

Sinds de zomer van 2023 is er sprake van een stijging in het aantal Salmonellabesmettingen (m.n. Salmonella Enteritidis; S.E.) op legpluimveebedrijven. Zoals in dit bericht te lezen is, heeft dit geleid tot het overschrijden van de EU doelstelling van 2%. Hoewel deze overschrijding geen directe gevolgen heeft voor de monitoring van Salmonella, is het belangrijk

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Onderzoek: alternatieve methoden/middelen wormbestrijding

25 maart 2022

Wormen ziet u als pluimveehouder natuurlijk niet graag in de hennen. Daarom wordt momenteel over het algemeen gebruik gemaakt van chemische anti-parasitaire middelen om wormen te bestrijden. Deze aanpak kan echter een negatief effect hebben op de omgeving. Vandaar dat in 2022 een praktijkonderzoek start naar een alternatieve aanpak van wormbeheersing bij legpluimvee.

Aangezien voorkomen beter is dan genezen, zal de focus van dit onderzoek onder andere liggen op de preventie van wormbesmettingen. Dit wordt gedaan door de natuurlijke weerstand en gezondheid van de dieren te verbeteren. Daarnaast ligt de focus op verlaging van middelengebruik. Dit kan door de ontwikkeling van alternatieve middelen, of door methoden op management niveau te onderzoeken waarmee de beheersing en bestrijding van wormen mogelijk is.

In samenwerking met pluimveehouders worden wormbesmettingen in kaart gebracht. Zo wordt duidelijk hoe deze besmettingen zich ontwikkelen en welke maatregelen het beste getroffen kunnen worden. Ook worden alternatieve methoden en/of middelen onderzocht, welke de infectiedruk door wormen kunnen verlagen. Door dit onderzoek zal uiteindelijk een meer duurzame manier van worm bestrijding en beheersing ontwikkeld worden.