Nieuws

Vogelgriep op Duits pluimveebedrijf - beperkingsgebied in Nederland (02-07-24)

Op een legpluimveebedrijf In Bad Bentheim net over de grens in Duitsland is vogelgriep vastgesteld.  Duitsland heeft een beperkingszone ingesteld dat deels in Nederland valt.

EU-doelstelling legsector in 2023 overschreden

De EU stelt doelstellingen voor het maximaal percentage Salmonella besmette koppels in een lidstaat. Op onze website kunt u lezen naar welke serotypes gekeken wordt voor de verschillende schakels. Dankzij uw inzet en betrokkenheid bij de aanpak van Salmonella, lag het aantal Salmonellabesmettingen in de Nederlandse legsector al jaren onder de doelstelling van de EU.

Salmonellabesmettingen in de legsector, wat kunt u doen?

Sinds de zomer van 2023 is er sprake van een stijging in het aantal Salmonellabesmettingen (m.n. Salmonella Enteritidis; S.E.) op legpluimveebedrijven. Zoals in dit bericht te lezen is, heeft dit geleid tot het overschrijden van de EU doelstelling van 2%. Hoewel deze overschrijding geen directe gevolgen heeft voor de monitoring van Salmonella, is het belangrijk

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Wat te doen wanneer u een dode vogel aantreft?

25 maart 2022

Er worden nog steeds dode wilde (water)vogels gevonden door vogelgriep. Aangezien deze vogels besmet kunnen zijn met een AI virus, is het van groot belang om de dode dieren veilig en snel op te ruimen. Hiermee wordt het risico op verspreiding van het virus door bijvoorbeeld aaseters verkleind. De terreinbeheerder of eigenaar is verantwoordelijk voor het opruimen van dode wilde (water)vogels. Wij geven u graag enkele tips zodat u weet wat u kunt doen wanneer u een dode vogel aantreft op of nabij uw erf:

  • Volg wanneer u de kadavers opruimt de ‘handleiding voor het opruimen van dood gevonden wilde (water)vogels’, deze staat op de website van de NVWA.
  • Maak melding van de vondst van dode wilde vogels via het Landelijk meldpunt voor dierziekten bij meer dan 3 watervogels of meer dan 20 andere vogelsoorten op één locatie (telefoonnummer: 045-5463188) of via het Dutch Wildlife Health Centre (DWHC) bij minder dan de genoemde aantallen dode wilde vogels (meldingsformulier).

Ga niet zomaar zelf zieke, levende, wilde (water)vogels vangen en vervoeren. Vanuit dierenwelzijnsoogpunt kan het wenselijk zijn om zieke dieren te laten euthanaseren. Neem voor advies contact op met een bevoegd persoon zoals een dierenarts, gemeente of dierenambulance.