Het aantal Mycoplasma gallisepticum (Mg) uitbraken is sinds het laatste kwartaal van 2021 toegenomen. In het vierde kwartaal van 2021 waren er tien uitbraken en in de eerste twee weken van 2022 nog vier. Mg is aangetroffen bij legbedrijven, kalkoenbedrijven en vermeerderingsbedrijven in de vleessector. De uitbraken bij vermeerderingsbedrijven zijn opmerkelijk, omdat de ziektekiem de afgelopen jaren niet meer is aangetroffen in deze deelsector.
Belangrijk om te weten
- De meeste uitbraken komen voor in pluimveedichte gebieden.
- Een besmetting bij een vermeerderingsbedrijf is extra zorgelijk, omdat Mg niet alleen horizontaal kan worden overgedragen (van bedrijf naar bedrijf), maar ook verticaal (via het broedei naar de nakomelingen).
- Bij een uitbraak op een vermeerderingsbedrijf wordt het hele bedrijf door de NVWA besmet verklaard. Broedeieren kunnen niet meer buiten Nederland verhandeld worden. Omdat ook binnenlandse afzet zeer ongewenst is, kunnen besmette koppels vervroegd geslacht worden met daarbij een tegemoetkoming in de schade vanuit het Diergezondheidsfonds (DGF).
- Mg beperkt zich niet tot een bepaald pluimveetype. Bestrijding van Mg is een collectief belang.
AVINED en IKB Kip roepen alle pluimveehouders op om alert te zijn op Mg en maatregelen te nemen om Mg buiten de deur te houden. Raadpleeg voor advies of bij twijfel uw dierenarts en laat uw dieren testen op Mg.
(Klik hier voor het volledige nieuwsbericht van Avined)