Sinds 2009 werkt de pluimveesector hard aan het verantwoord verlagen van het antibioticagebruik. En met succes. Zo is bij vleeskuikens een reductie bereikt van 74% in het gebruik en bij kalkoenen ruim 80% (sinds 2011). Bij bedrijven in de legsector is het gebruik van antibiotica al jaren zeer laag. Een onderdeel van de antibiotica-aanpak is het indelen van pluimveebedrijven naar hoogte van het gebruik door IKB Kip.
Binnen IKB Kip worden vleeskuiken- en opfokbedrijven vlees twee keer per jaar beoordeeld op het gebruik van antibiotica. Hierbij worden bedrijven ingedeeld in drie categorieën: rood (actiegebied), oranje (signaleringsgebied) en groen. Voor deze indeling zijn benchmarkwaarden vastgesteld. Deze vaststelling geldt niet alleen voor vleeskuikens en opfokbedrijven vlees, maar ook voor kalkoenbedrijven.
Vleeskuikens
Groen | Oranje (signaleringsgebied) | Rood (actiegebied) | |
Reguliere kuikens | ≤12 DDDA | >12 en ≤24 DDDA | >24 DDDA |
Trager groeiend | ≤8 DDDA | >8 en ≤12 DDDA | >12 DDDA |
De acties in IKB Kip die volgen uit de beoordeling zijn:
- Groen: deze bedrijven hoeven geen actie te ondernemen;
- Oranje: deze bedrijven moeten een verbeterplan maken;
- Rood: deze bedrijven moeten met hun dierenarts een analyse en een verbeterplan maken. Klik hier voor meer informatie over de acties die bedrijven, die na drie beoordelingsrondes in het rode (actie)gebied zitten, dienen te nemen.
Voor de komende jaren is een plan opgesteld voor een gefaseerde verlaging van benchmarkwaarden voor vleeskuikenbedrijven.
Opfok vlees
Groen | Oranje (signaleringsgebied) | Rood (actiegebied) |
≤10 DDDA | >10 en ≤ 18 DDDA | >18 DDDA |
De acties in IKB Kip die volgen uit de beoordeling zijn:
- Groen: deze bedrijven hoeven geen actie te ondernemen;
- Oranje: deze bedrijven moeten een verbeterplan maken;
- Rood: deze bedrijven moeten met hun dierenarts een analyse en een verbeterplan maken. Klik hier voor meer informatie over de acties die bedrijven, die na drie beoordelingsrondes in het rode (actie)gebied zitten, dienen te nemen.
Kalkoenen
Groen | Oranje (signaleringsgebied) | Rood (actiegebied) |
≤14 DDDA | >14 en ≤ 20 DDDA | >20 DDDA |
Voor de komende jaren is een plan opgesteld voor een gefaseerde verlaging van benchmarkwaarden voor kalkoenbedrijven.