Vlekziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Erysipelothrix rhusiopathiae (ERH). Er wordt vanuit gegaan dat deze bacterie algemeen in de omgeving voorkomt, waar zich ook andere bacteriesoorten bevinden. Bij kippen gaat vlekziekte gepaard met huidafwijkingen en verhoogde uitval door buikvliesontsteking en bloedvergiftiging. De ziekte wordt jaarlijks bij ongeveer vijf tot tien pluimveebedrijven aangetoond, met name bij leghennenbedrijven met uitloop. Dit leidt tot economische schade, vanwege verhoogde uitval. Om vlekziekte te kunnen detecteren in een omgeving met andere bacteriesoorten ontwikkelde GD, in opdracht van de pluimveesector, een realtime PCR-test.
Het doel van dit project was het ontwerpen en valideren van een Erysipelothrix rhusiopathiae (ERH) specifieke PCR, die gebruikt kan worden als diagnostische methode voor detectie van vlekziekte in omgevingsmonsters. Het project leidde tot een real-time PCR waarbij niet alleen vlekziekte in omgevingsmonsters opgespoord kan worden, maar ook in monsters waar andere micro-organismen voorkomen. Voor de ontwikkeling werden cloacamonsters (swabs of FTA-cards), stofmonsters (e-swabs) en miltmonsters (swabs of FTA-cards) als matrices gebruikt. Alle matrices die werden getest met de PCR voldeden aan de validatie criteria. De Erysipelothrix rhusiopathiae PCR is klaar voor gebruik.
Meer informatie
Dit veterinair praktijkonderzoek maakte deel uit van het onderzoeks- en innovatieprogramma 2020 van de pluimveesector. Dit programma wordt gecoördineerd door AVINED en gefinancierd door de pluimveesector.
- Lees hier meer over veterinaire praktijkonderzoeken, gefinancierd door de pluimveesector via de onderzoeksbijdrage.
- Lees meer over Vlekziekte-onderzoek in 2019: Vlekziekte: Vaccinatie beschermt niet in alle gevallen volledig tegen uitval