Nieuws

Vogelgriep op Duits pluimveebedrijf - beperkingsgebied in Nederland (02-07-24)

Op een legpluimveebedrijf In Bad Bentheim net over de grens in Duitsland is vogelgriep vastgesteld.  Duitsland heeft een beperkingszone ingesteld dat deels in Nederland valt.

EU-doelstelling legsector in 2023 overschreden

De EU stelt doelstellingen voor het maximaal percentage Salmonella besmette koppels in een lidstaat. Op onze website kunt u lezen naar welke serotypes gekeken wordt voor de verschillende schakels. Dankzij uw inzet en betrokkenheid bij de aanpak van Salmonella, lag het aantal Salmonellabesmettingen in de Nederlandse legsector al jaren onder de doelstelling van de EU.

Salmonellabesmettingen in de legsector, wat kunt u doen?

Sinds de zomer van 2023 is er sprake van een stijging in het aantal Salmonellabesmettingen (m.n. Salmonella Enteritidis; S.E.) op legpluimveebedrijven. Zoals in dit bericht te lezen is, heeft dit geleid tot het overschrijden van de EU doelstelling van 2%. Hoewel deze overschrijding geen directe gevolgen heeft voor de monitoring van Salmonella, is het belangrijk

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Vlekziekte-detectie in aanwezigheid van andere bacteriesoorten via PCR-test

9 september 2021

Vlekziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Erysipelothrix rhusiopathiae (ERH). Er wordt vanuit gegaan dat deze bacterie algemeen in de omgeving voorkomt, waar zich ook andere bacteriesoorten bevinden. Bij kippen gaat vlekziekte gepaard met huidafwijkingen en verhoogde uitval door buikvliesontsteking en bloedvergiftiging. De ziekte wordt jaarlijks bij ongeveer vijf tot tien pluimveebedrijven aangetoond, met name bij leghennenbedrijven met uitloop. Dit leidt tot economische schade, vanwege verhoogde uitval. Om vlekziekte te kunnen detecteren in een omgeving met andere bacteriesoorten ontwikkelde GD, in opdracht van de pluimveesector, een realtime PCR-test.

Het doel van dit project was het ontwerpen en valideren van een Erysipelothrix rhusiopathiae (ERH) specifieke PCR, die gebruikt kan worden als diagnostische methode voor detectie van vlekziekte in omgevingsmonsters. Het project leidde tot een real-time PCR waarbij niet alleen vlekziekte in omgevingsmonsters opgespoord kan worden, maar ook in monsters waar andere micro-organismen voorkomen. Voor de ontwikkeling werden cloacamonsters (swabs of FTA-cards), stofmonsters (e-swabs) en miltmonsters (swabs of FTA-cards) als matrices gebruikt. Alle matrices die werden getest met de PCR voldeden aan de validatie criteria. De Erysipelothrix rhusiopathiae PCR is klaar voor gebruik.

Meer informatie

Dit veterinair praktijkonderzoek maakte deel uit van het onderzoeks- en innovatieprogramma 2020 van de pluimveesector. Dit programma wordt gecoördineerd door AVINED en gefinancierd door de pluimveesector.