Nieuws

Vogelgriep op Duits pluimveebedrijf - beperkingsgebied in Nederland (02-07-24)

Op een legpluimveebedrijf In Bad Bentheim net over de grens in Duitsland is vogelgriep vastgesteld.  Duitsland heeft een beperkingszone ingesteld dat deels in Nederland valt.

EU-doelstelling legsector in 2023 overschreden

De EU stelt doelstellingen voor het maximaal percentage Salmonella besmette koppels in een lidstaat. Op onze website kunt u lezen naar welke serotypes gekeken wordt voor de verschillende schakels. Dankzij uw inzet en betrokkenheid bij de aanpak van Salmonella, lag het aantal Salmonellabesmettingen in de Nederlandse legsector al jaren onder de doelstelling van de EU.

Salmonellabesmettingen in de legsector, wat kunt u doen?

Sinds de zomer van 2023 is er sprake van een stijging in het aantal Salmonellabesmettingen (m.n. Salmonella Enteritidis; S.E.) op legpluimveebedrijven. Zoals in dit bericht te lezen is, heeft dit geleid tot het overschrijden van de EU doelstelling van 2%. Hoewel deze overschrijding geen directe gevolgen heeft voor de monitoring van Salmonella, is het belangrijk

Meer nieuws

Avined

Stichting AVINED heeft als missie om met een efficiënte dienstverlening de huidige duurzame en robuuste marktpositie van de Nederlandse pluimveesector verder te versterken.

Lees meer

Nieuwe benchmarkwaarden antibiotica voor kalkoenbedrijven

1 juni 2021

AVINED heeft voor 2021 en 2022 in overleg met de werkgroep antibiotica aanpak kalkoensector nieuwe benchmarkwaarden voor het gebruik van antibiotica vastgesteld. Deze waarden zijn 14 en 20 DDDA1. Bedrijven onder de 14 DDDA worden ingedeeld in de groene categorie, bedrijven tussen 14 en 20 in de oranje categorie en bedrijven boven de 20 in de rode categorie. Bedrijven in de oranje en rode categorie worden gevraagd om stappen te zetten om het gebruik van antibiotica te verlagen. De aanpak is vrijwillig, maar wel noodzakelijk.

Kalkoenbedrijven ontvangen elk half jaar van AVINED een rapport over het antibioticagebruik op het bedrijf. In de rapporten worden de kalkoenbedrijven ingedeeld in de categorieën rood, oranje en groen. De waarden voor deze indeling zijn in 2013 vastgesteld door de Stichting Diergeneesmiddelenautoriteit (SDa) op 19 en 31 DDDA en waren niet meer actueel. Het gemiddelde antibioticumgebruik in de kalkoensector is sinds 2013 fors gedaald naar minder dan 10 DDDA in 2020.

Achtergrond
De SDa heeft vorig jaar een nieuwe benchmarkwaarde voor het gebruik van antibiotica bij kalkoenbedrijven vastgesteld van 10 DDDA. Bedrijven onder de 10 DDDA zijn ‘groen’ en bedrijven boven de 10 DDDA zijn ‘rood’. De waarde van 10 DDDA is volgens de kalkoensector geen realistische waarde voor de korte termijn. In overleg met de SDa is besloten de oude waarden gefaseerd af te bouwen naar het niveau van 10 DDDA in zes jaar tijd. De SDa stelde als voorwaarde dat het ministerie van LNV akkoord gaat met deze afbouw. Dit is het geval.

1 DDDA staat voor defined daily dose animal. Dit zijn de dierdagdoseringen. DDDA is de gebruikelijk maat om het gebruik van antibiotica te meten.